Het wordt een spannend jaar voor NU.nl. Niet alleen bestaan we in 2014 vijftien jaar, de website gaat ook flink op de schop en het nieuws in onze apps zal nog persoonlijker worden.

Ik heb er op dit blog al eerder over geschreven: er is dit jaar op de redactie van NU.nl nergens meer over gediscussieerd dan over pushberichten. Toen ik anderhalf jaar geleden bij NU.nl kwam, vond ik dat de lat voor het pushen omlaag kon. Een keuze waar ik snel van terugkwam, toen ik merkte dat het grote publiek hier niet op zat te wachten. 

Inmiddels versturen we aan bijna vier miljoen mensen een bericht bij groot nieuws. Dat aantal ís een bepalende factor als een service gaat irriteren. Dus ging de lat weer omhoog. 

De moderne journalist moet namelijk luisteren naar zijn bezoekers, vind ik. Door altijd nieuws te brengen met behoud van onze journalistieke waardes en niet  alleen te kiezen voor klikbaar nieuws. Als media zich niet aanpassen aan het gedrag van lezers, zijn ze ten dode opgeschreven.

MijnNU

Volgend jaar zullen we de NU.nl-bezoeker nog meer  zelf laten bepalen. Zo kunt u binnenkort in onze apps makkelijker instellen welke onderwerpen u wilt volgen en over welke nieuwsgebeurtenissen u dus ook een pushbericht wilt ontvangen.

Ook werken we aan MijnNU, een plek op de website en in onze apps waar persoonlijke voorkeuren makkelijker in te stellen zijn.

Daarnaast zullen we vaker experimenteren met persoonlijke service bij het nieuws. Brengen we nieuws over het aantal verkeersdoden in Nederland? Bekijk dan hier hoe dat zit in uw gemeente. Het kabinet heeft een akkoord bereikt over de pensioenopbouw? Lees wat dat betekent voor u.

In NUlab, ons open innovatieprogramma, zit een aantal ideeën rond dit thema. Zo maakt NUvid het mogelijk om zelf een journaal samen te stellen en combineert NUwakker een wekkerfunctie met reisadvies en persoonlijk nieuws. Op 9 januari bepalen we welke drie ideeën uit het lab uitgewerkt gaan worden en mogelijk echt het leven gaan zien.

Op die dag gaan we nog iets spannends doen. We gaan met een groep techneuten in een hok zitten om de eerste Nederlandse nieuwsapp te ontwikkelen voor Google Glass. Momenteel doen we dat al voor een smartwatch, die komt in januari uit. Dat doen we niet omdat iedereen nu al met die horloges of brillen over straat loopt, maar dat zien we in de toekomst wel gebeuren. En dan is NU.nl er klaar voor.

15 jaar NU.nl

Op 12 mei 2014 bestaat NU.nl vijftien jaar. We zullen dat vanzelfsprekend flink gaan vieren (er schrijft momenteel zelfs iemand een boek over ons, dat moet rond die tijd verschijnen), maar ergens in die periode zal ook het nieuwe NU.nl het licht gaan zien.

We werken momenteel achter de schermen aan een nieuw ontwerp. Dat lijkt erg op uw vertrouwde nieuwssite, maar speelt ook beter in op veranderende wensen: Het past  zich vanzelf aan verschillende schermgroottes aan, biedt meer diepgang zonder lappen tekst te maken en speelt beter in op brekend nieuws.

Voordat we live gaan, zullen we het nieuwe NU eerst zorgvuldig testen met een groep gebruikers. Daarover later meer op dit blog.

Verder zullen we in 2014 vooral onze inhoudelijke koers vasthouden. Dat betekent: we brengen het laatste nieuws als eerst, maar komen ook steeds meer met eigen verhalen en scoops en proberen het nieuws in heldere taal (en korte stukken) te duiden.

Kortom: we gaan mooie dingen voor u maken in 2014. Ik ben erg benieuwd naar uw mening. Laat een reactie achter of mail me.

Ik wens u namens iedereen bij NU.nl een geweldig nieuwjaar.