Elke week selecteert de redactie van NUfoto een bijzondere nieuwsfoto. In een interview met de fotograaf komen we het verhaal achter de foto te weten.

Deze week: Man zwaargewond bij schietincident Rotterdam van fotograaf Kevin Schenk (20) uit Rotterdam.

"Het was zaterdagavond en ik was gezellig met mijn vrienden in de stad toen mijn pieper over ging. Een schietpartij in Rotterdam-Zuid. Voor ik het wist stond ik aan de kant van de weg foto’s te maken van het incident.

Ik heb mijn camera en andere apparatuur altijd klaarstaan in mijn auto, voor het geval dat mijn pieper overgaat. Gelukkig zijn mijn vrienden eraan gewend dat ik op elk willekeurig moment kan vertrekken, want ik ben al een jaar of twee 112-fotograaf. Ik heb inmiddels zelfs mijn eigen bedrijfje. Ik zat vroeger bij de jeugdbrandweer dus ik ben onregelmatigheid gewend. Toch blijft het altijd wel spannend, hoor. Je weet nooit wat je ter plaatse zult aantreffen.

In dit geval ging ik af op de melding van een schietpartij. Maar pas toen ik daar aankwam begreep ik dat de gevluchte verdachten nog in de buurt waren en dat een arrestatieteam naar hen onderweg was. Een foto als deze kun je dus met geen mogelijkheid plannen, het is altijd een verrassing wat er gaat gebeuren. Het is een kwestie van op het juiste moment op de juiste plek staan.

Om de agenten goed op de foto te krijgen, zat ik gehurkt aan de zijkant. Dit omdat er een politielint voor mij stond. Ik heb wel een politieperskaart, maar ik kon zelf wel inschatten dat het op dat moment even te gevaarlijk was om te dichtbij te komen.

Bovendien stonden er ook omwonenden en ooggetuigen naast mij. Met hen kan ik praten en zo kom ik meer te weten over wat er is gebeurd. Er is namelijk niet altijd een politiewoordvoerder aanwezig.

Als fotograaf van ongevallen moet je altijd snel op locatie zijn. Daarom ben ik blij met mijn EHBO diploma. Laatst werd vlakbij mijn huis in Rotterdam-Zuid een fietser aangereden. Ik kreeg de melding op mijn pieper en snelde erheen. Daar aangekomen zag ik dat de traumahelikopter die was opgeroepen, nog in de lucht hing. Ik was eerder dan de hulpdiensten.

Toen heb ik het slachtoffer zelf gereanimeerd en ben erbij gebleven tot de arts uit de helikopter het kon overnemen. Daarna heb ik nog een aantal foto’s gemaakt, maar ik was zelf ook redelijk van slag en kreeg opvang. Hoewel we altijd proberen zo snel mogelijk de beste foto’s te maken, komt fotografie soms even op de tweede plek."

Bekijk meer lezersfoto's op NUfoto l Zelf nieuwsbeeld uploaden