Er is woensdag 5 juni tussen 10.42 uur en 15.34 uur op NU.nl malware verspreid via een advertentie op de website. Vier vragen en antwoorden over malware.

Wat is malware?

Malware is kwaadaardige software. De programma's kunnen verschillende vormen aannemen en hebben diverse functies. Malware kan persoonlijke informatie vergaren of bijvoorbeeld spam versturen. Ook kan het bestanden wissen.

Om welke soort ging het bij NU.nl?

De malware die via een advertentienetwerk op NU.nl is verspreid heet Zeus. Het is software die al sinds 2007 bestaat, maar verschillende versies heeft. Zeus kan bankgegevens stelen. Dat gebeurt wanneer in de browser bepaalde gegevens ingevuld worden. De software kijkt dan mee en slaat de informatie op.

Deze malware zorgt de laatste tijd vaker voor problemen, zoals eerder deze week bij Facebook.

Hoe kan ik controleren of ik besmet ben?

Volgens Virustotal zijn er tientallen virusscanners die de nieuwe versie van Zeus inmiddels herkennen. Een overzicht is hier te vinden. Belangrijk om te melden is dat mensen met de meest recente versie van Java niet kwetsbaar waren.

Hoe is de malware verspreid?

Zoals gezegd werd de malware geïnstalleerd via een advertentie. De software was niet afkomstig van de servers van NU.nl, maar stond op de servers van een advertentienetwerk. Het was niet nodig om op de advertentie te klikken om besmet te raken. Alleen gebruikers met Windows-computers waren kwetsbaar.