De NU.nl-app slaat geen persoonsgegevens op en wisselt ook geen persoonsgebonden informatie uit met derde partijen. We willen graag even toelichten wat de app wél doet en waar deze suggestie in een aantal media op is gebaseerd.

De oude NU.nl-app, te herkennen aan de naam NU en het Apple account Peperzaken, is niet meer te downloaden. De oude app is nog wel te gebruiken en meegenomen in een onderzoek.

Deze oude app (gelanceerd: 4 november 2008) maakt gebruik van de UDID, oftewel een uniek kenmerk gekoppeld aan je telefoon zelf. Deze UDID en, indien bekend, de locatie worden uitgewisseld met het advertentiesysteem mOcean. Zo kun je de gebruiker een advertentie tonen die past bij de plek waar hij zich bevindt. Ook kan je het aantal keren dat een gebruiker de advertentie ziet dankzij deze toepassing beperken.

Niet opgeslagen

De oude app zelf doet verder niks met de UDID of de locatie. Deze gegevens worden niet opgeslagen. Bovendien is er geen informatie over de gebruiker aan het UDID gekoppeld, dus geen naam, email adres of welke andere persoonsgegevens dan ook. Al zouden we het willen: UDID is gewoon een device kenmerk, niets meer en niets minder.

Voor de nieuwe NU.nl-app, gelanceerd op 1 november 2012 en te herkennen aan de naam NU.nl en het Apple account Sanoma Digital, hebben we alle nieuwe Apple richtlijnen over het tonen van advertenties overgenomen. Dat wil zeggen dat we niet meer gebruik maken van het unieke toestelkenmerk, de UDID, maar van de Ad ID die wordt gebruikt bij het installeren van de app.

Wederom gaat dit om een kenmerk waar geen informatie over gebruikers aan gekoppeld is, het is alleen een kenmerk dat meekomt bij het installeren van een app.

Privacy

Dit kenmerk, de Ad ID, is nuttig bij het beperken van advertenties, het zogenaamde ‘frequency capping’. We willen het liefst dat gebruikers advertenties niet vaker dan één of twee keer zien, en dat kan dankzij het Ad ID. Maar dit kun je als gebruiker ook uitzetten, geheel volgens de Apple richtlijnen en de optie in de laatste software versie van Apple iOS6. Je kunt als gebruiker dus in je privacy setting bepalen dat je niet wilt dat de Ad ID wordt meegezonden.

Ook in de nieuwe app kan, wederom alleen bij de uitwisseling van de app en mOcean, de locatie worden meegegeven. Dit gebeurt alleen om eventueel een lokale advertentie te kunnen tonen. Er zijn verder geen persoonsgegevens of device gegevens aan gekoppeld, en de app slaat deze informatie zeker niet op.

Meer uitleg

Desalniettemin beseffen we dat dit een ingewikkeld proces is, dat om meer uitleg vraagt aan consumenten. Hier zijn we al mee bezig. Voor dit moment raden we iedereen aan de nieuwste versie van de NU.nl-app te downloaden omdat deze app conform de laatste richtlijnen is opgesteld.