OM vervolgt FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren wegens opruiing
Met zijn uitlatingen maakte Van Meijeren zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan opruiing tot geweld tegen de overheid.
Het eerste incident is een speech van Van Meijeren tijdens een boerenprotest in Tuil. Het Kamerlid zei in juli 2022 tegen een menigte dat boeren zich gewelddadig mochten verzetten tegen de overheid, "mocht ze overgaan tot onteigening van boeren". Die toespraak is ook via internet gedeeld.
Het tweede geval draait om uitspraken in een interview dat op 13 november 2022 is gepubliceerd op internet. Van Meijeren zei te hopen op een revolutionaire beweging die de regering ten val brengt.
In het interview zei Van Meijeren dat voorbeelden uit het verleden laten zien dat bij dergelijke revoluties slachtoffers vallen, soms ook dodelijke slachtoffers. Het Tweede Kamerlid zei te hopen dat een dergelijke revolutie vreedzaam zou verlopen, maar wel te blijven hopen op een revolutie.
Wat is opruiing?
Van opruiing wordt gesproken als iemand anderen aanmoedigt om iets strafbaars te doen. Justitie hoeft niet te bewijzen dat iemand daadwerkelijk strafbare feiten heeft gepleegd als gevolg van de uitingen van een ander. Er is dus een groot grijs gebied. Een rechter kijkt daarom altijd goed naar de context waarin mogelijke opruiing plaatsvindt.
OM benadrukt dat uitlatingen niet in strijd mogen zijn met wet
Het OM zegt dat een politicus de taak heeft om zaken van algemeen belang aan de orde te stellen, ook als die daar anderen mee kwetst, choqueert of verontrust. Maar justitie benadrukt ook dat een politicus zou moeten voorkomen dat de eigen uitlatingen in strijd zijn met de wet en de grondbeginselen van de rechtsstaat.
Van Meijeren is tijdens het onderzoek door de Rijksrecherche opgeroepen voor een verhoor, maar is niet verschenen. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.
Het FVD-Kamerlid is in maart dit jaar nog door de politierechter veroordeeld voor het negeren van een rood stoplicht. Hij kreeg een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. De rechter nam in 2021 zijn rijbewijs in, omdat hij weigerde mee te werken aan een blaastest. In 2010 en 2011 werd hij veroordeeld voor rijden onder invloed.
NUjij: Uitgelichte reacties