
Voor het eerst sinds afgelopen zomer sliepen mensen weer op stoelen in Ter Apel
Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving van RTV Noord.
"We moeten elke dag de puzzel leggen: hoeveel mensen kunnen er in de opvang en hoeveel mensen kunnen er weg uit de opvang. Maandag was het zo druk dat we niet uit de puzzel kwamen", zegt ze. Daarom werd besloten mensen te laten overnachten in het aanmeldcentrum.
De mensen moesten op stoelen slapen. Voor kwetsbaren was een matras geregeld. "Ze kregen ook eten en drinken, een linnenpakket en een dekentje om de nacht door te komen."
Volgens de woordvoerder is het op dit moment weer een stuk rustiger. Ze denkt dat het de komende nachten niet nodig is om mensen in het aanmeldcentrum te laten slapen.
Kabinet heeft beloofd Ter Apel uit de brand te helpen
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft beloofd aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, dat de problemen van vorig jaar zich niet nogmaals zullen afspelen. Toen moesten wekenlang honderden asielzoekers buiten slapen door een gebrek aan opvanglocaties elders in het land.
Daarom kwam de staatssecretaris gisteren met een laatste waarschuwing voor gemeenten. Als er op zeer korte termijn geen tijdelijke opvanglocaties bijkomen, gaat het kabinet de asielzoekers "ongevraagd" in locaties onderbrengen. Dat kunnen bijvoorbeeld hotels zijn.
Ook wil het kabinet dat gemeenten afstappen van hun eisen. Momenteel zijn in veel gemeenten nog bedden vrij omdat de regionale bestuurders alleen gezinnen en vrouwen willen opvangen. Daarmee vallen veel alleenstaande mannen buiten de boot. Het kabinet gaat die eisen omzeilen als er niet voldoende opvanglocaties worden aangeboden.
Woensdag maakte de gemeente Assen bekend dat het Ter Apel te hulp gaat schieten. Een crisisnoodopvanglocatie wordt daar voortaan ingezet als 'wachtkamer'. Dat houdt in dat asielzoekers die straks niet bij Ter Apel terechtkunnen, daar kunnen verblijven.