
Utrecht gaat termen 'hoger' en 'lager' opgeleid niet langer gebruiken
De gemeente stopt volledig met het gebruik van de termen 'hoger en lager opgeleid'. In plaats daarvan worden mbo, hbo en wo bij naam genoemd. Ook in het uitgaan, verenigingsleven en de studentenhuisvesting moeten mbo'ers dezelfde rechten krijgen.
"Er moet iets fundamenteels veranderen in de samenleving zodat het mbo als volwaardige vervolgopleiding wordt gezien naast het hbo en wo. Met dit plan willen we dat doel realiseren en jongeren en hun omgeving enthousiast maken voor een vakopleiding", zegt wethouder Dennis de Vries, die onder meer het mbo en jeugd in zijn portefeuille heeft.
Utrecht nam al eerder stappen. Zo bestaat er een aanpak tegen stagediscriminatie, zijn de mbo-studentenraad SR030 en de mbo-studentenvereniging R.S.V.H. opgericht en liep er een proef met mbo-studenten in de Utrechtse Introductietijd (UIT) en bij studentensportcomplex Olympos. "We hebben de afgelopen jaren al veel stappen gezet, maar we zijn er nog niet", aldus De Vries.
"Met een gelijkwaardige positie kunnen mbo-studenten net zoveel student zijn als anderen. We moeten daarvoor niet het imago van het mbo veranderen, maar een heel nieuw imago creëren", zegt student Menno Adelaar die meeschreef aan het plan. Aan het plan werkten gemeente, mbo-instellingen en mbo'ers samen.
NUjij: Uitgelichte reacties