Nederlandse stikstofaanpak mag van Brussel geen vaart verliezen
In een brief aan minister Christianne van der Wal (Stikstof) die RTL Nieuws in handen heeft, benadrukt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius dat hij vertraging niet zal accepteren. De Europese Commissie zal ervoor zorgen dat Nederland maatregelen blijft nemen om de stikstofuitstoot te verminderen.
Volgens de Eurocommissaris moet het gebruik van staatssteun om de stikstofuitstoot te verminderen er niet toe leiden dat elders meer uitstoot wordt toegestaan. De Europese Commissie ziet het uitkopen van Nederlandse boeren als een vorm van staatssteun.
De Eurocommissaris wijst daarmee mogelijk op het toestaan van zogenoemde PAS-melders. Dat zijn bedrijven die volgens de oude regels geen stikstofvergunning nodig hadden. Die moesten uiteindelijk toch een vergunning voor stikstofuitstoot aanvragen, omdat ze in beschermd natuurgebied actief zijn. Maar die vergunning kunnen de bedrijven door de huidige stikstofaanpak niet meer krijgen. En zonder zo'n vergunning mogen deze PAS-melders geen stikstof uitstoten.
Het kabinet wil de grootste uitstoters van stikstof laten stoppen, verplaatsen of innoveren, waardoor er stikstofruimte vrijkomt om de PAS-melders toe te staan. Maar daar is de Europese Commissie het niet mee eens. Dit zou kunnen leiden tot problemen voor de tweeduizend bedrijven die nu PAS-melder zijn.
Door de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen staat de coalitie onder grote druk. De partij vindt dat het kabinet gas terug moet nemen bij de aanpak van de stikstofuitstoot door de landbouw.
In de wet staat dat de stikstofuitstoot in 2035 moet zijn gehalveerd, maar de coalitiepartijen hebben afgesproken dat dit doel al in 2030 bereikt moet zijn. Het kabinet werkt ondertussen aan een nieuwe wet.
NUjij: Uitgelichte reacties