
Wachtlijsten voor onderwijs aan vluchtelingen kunnen scholen geld gaan kosten
Iedere vluchteling kan door de zogenoemde nieuwkomersbekostiging twee jaar lang onderwijs krijgen. Die periode gaat in zodra diegene in Nederland is aangekomen. Na die twee jaar onderwijs kan de vluchteling vaak meedraaien in het reguliere onderwijs.
Maar het kan soms maanden duren voordat er plek is op een van de speciale scholen, schrijft Trouw. Daardoor kan het gebeuren dat een vluchteling nog maar anderhalf jaar aan gefinancierd onderwijs krijgt, terwijl diegene wel twee jaar school nodig heeft om verder te kunnen.
LOWAN-vo, de organisatie die scholen helpt bij het nieuwkomersonderwijs, zegt tegen de krant dat scholen daardoor in de problemen komen. En de wachtlijsten nemen alleen maar verder toe vanwege plaatsgebrek.
Maar omdat de wachtlijsten de laatste paar maanden zijn ontstaan, betekent dit nog niet gelijk een financiële tegenvaller voor de scholen. De meeste scholen zullen dit pas volgend jaar in hun portemonnee gaan voelen.
Het ministerie van onderwijs zegt tegen Trouw dat het kijkt of het de regels kan aanpassen. Daarbij is het een optie om de subsidie niet te beginnen wanneer iemand in Nederland aankomt, maar pas wanneer iemand naar school gaat. Wanneer het ministerie die regels kan aanpassen, is nog niet duidelijk.