
OM eist 22 jaar tegen 'Zwarte Cobra' voor aansturen van moord om drugsschuld
Het proces tegen Rommy liet jaren op zich wachten. Dat kwam doordat de 71-jarige man jarenlang vastzat in de Verenigde Staten vanwege de voorbereiding van xtc-smokkel naar dat land.
Rommy kwam daar begin 2021 vrij. Een aantal maanden later werd hij in Nederland in zijn cel aangehouden terwijl hij een nog resterende straf uitzat. Hij werd aangehouden omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Henie Shamel (55) en Anne de Witte (44) in Antwerpen bijna dertig jaar geleden.
Het motief zou een mislukt hasjtransport zijn. Shamel hield Rommy verantwoordelijk voor de inbeslagname van een drugstransport van 1.300 kilo hasj en wilde geld zien. Dit conflict liep zo hoog op dat Rommy besloot dat het goedkoper was Shamel te liquideren dan hem af te betalen. Dat is in ieder geval de overtuiging van het OM.
Ook de dood van De Witte is Rommy volgens justitie aan te rekenen. De vrouw zat in de nacht van 8 op 9 mei 1993 naast Shamel in hun auto toen ze onder vuur werden genomen. Beiden overleden enkele dagen later aan hun verwondingen.
Getuigen wijzen Rommy aan als opdrachtgever
De officieren van justitie baseren de betrokkenheid van Rommy op getuigenverklaringen. Vier mensen hebben verklaard dat het de 'Zwarte Cobra' was die de opdracht af. De getuigen zeggen zich te baseren op verhalen van direct betrokkenen zoals Jesse R. en Mohammed R.
Zowel Jesse R. als Mohammed R. is veroordeeld voor zijn rol bij de dubbele moord in Antwerpen. Hetzelfde geldt voor de twee schutters. Rommy zou vlak na de moord contact hebben gehad met Jesse R.
Rommy zelf ontkent een conflict te hebben gehad met Shamel. Van een openstaande schuld bij het slachtoffer was volgens hem geen sprake en er was dus geen reden hem wat aan te doen. De advocaat van Rommy, Mark Teurlings, zegt dat een andere drugshandelaar mogelijk achter de dood van Shamel en De Witte zit. Teurlings komt woensdag aan het woord.