
Goed nieuws: Prostaatkanker eerder ontdekt | Meer salaris in kinderopvang
Radboudumc ontwikkelt scan om uitzaaiing prostaatkanker eerder te ontdekken
Het Radboudumc heeft een techniek ontwikkeld waarmee artsen uitzaaiingen van prostaatkanker in lymfeklieren eerder kunnen signaleren. Dat is goed nieuws, omdat het vroeg ontdekken van uitzaaiingen belangrijk is voor de behandeling van kanker. De nieuwe techniek kan al worden gebruikt bij klinische onderzoeken.
Medewerkers kinderopvang krijgen 12 procent salaris erbij
Na vijf maanden onderhandelen krijgen kinderopvangmedewerkers dan toch hun zin. In het komende anderhalf jaar krijgen ze gemiddeld 12 procent salaris bij. Ook worden extra maatregelen genomen om de werkdruk aan te pakken, en krijgen ze betere arbeidsvoorwaarden en meer doorgroeimogelijkheden. Zo moet werken in de kinderopvang aantrekkelijker worden, omdat er sprake is van een groot personeelstekort.
Gratis DNA-onderzoek voor nazaten slaafgemaakten
De Tweede Kamer wil dat DNA-onderzoek gratis wordt voor nazaten van tot slaaf gemaakte mensen die hun familiegeschiedenis willen weten. Mensen die tot die groep behoren zijn daar blij mee, zeggen ze tegen NU.nl. Hiermee wordt het mogelijk om de kennis over het koloniale verleden te vergroten.
Nog meer nieuws om blij van te worden
Er was deze week nog meer goed nieuws. Onder meer deze berichten, met groot of klein nieuws, bezorgden ons op de redactie een glimlach:
- De Syrische baby die aan de navelstreng van haar overleden moeder is gevonden in het aardbevingsgebied in Jindires, maakt het goed. Ze werd maandag onder het puin vandaan gehaald, terwijl haar ouders, broers en zussen waren overleden. Zodra ze uit het ziekenhuis mag, wordt ze verzorgd door haar oudoom.
- Sinds de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva in januari in functie trad, is de ontbossing van het Amazoneregenwoud enorm afgenomen. Daarmee lijkt hij een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes direct na te komen.
- Astronomen hebben een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt waar mogelijk leven is. Het gaat om exoplaneet Wolf 1069 b, die iets groter is dan onze planeet en net als de aarde rotsachtig is.
- Limburg heeft de afgelopen jaren kunnen voorkomen dat sommige diersoorten uitstierven. Dankzij kweek- en fokprogramma's maken dieren als de knoflookpad en de eikelmuis weer een kans.
- Een muis in de dierentuin van de Amerikaanse stad San Diego is nu officieel de oudste muis ter wereld. Het dier is negen jaar en 209 dagen, en wordt opgenomen in de Guinness World Records.

Syrisch jongetje lacht naar hulpverleners nadat hij gered is
Volg het goede nieuws
Ben je blij met dit Goed Nieuws-overzicht, of kunnen er dingen beter? NU.nl hoort graag je mening via deze korte vragenlijst van één minuut. Heel erg bedankt voor het invullen!
NUjij: Uitgelichte reacties