
Johan Willem Friso-kazerne blijft in Assen, maar wordt aanzienlijk kleiner
Het sluiten van de kazerne is al vaker ter sprake gekomen, maar toen schoot regelmatig de provincie Drenthe te hulp. Ditmaal bleek de Tweede Kamer ook niet blij met de voorgenomen sluiting van Defensie.
Er waren vooral zorgen over werkgelegenheid in de regio. Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) zegt dat er met de huidige plannen geen arbeidsplaatsen verloren gaan. Assen krijgt bij het NS-station een rijkskantoor en plannen om daar een bestaande rijksdienst uit te breiden zijn in een "vergevorderd stadium", laat hij de Kamer weten.
Defensie wil graag van de kazerne af vanwege een reorganisatie van het vastgoed. In heel Nederland beheert de organisatie 10.000 gebouwen op 350 locaties. Defensie wil een flink aantal daarvan sluiten en enkele nieuwe kazernes openen.
Veel van het huidige vastgoed is verouderd, inefficiënt en versnipperd. Dat kost het ministerie jaarlijks vele tientallen miljoen euro's. De plannen moeten ook de gereedheid en inzetbaarheid van het leger helpen te verbeteren.
Niet alle plannen op de schop
Een deel van het oorspronkelijke plan om de kazerne in Assen over te brengen naar Havelte gaat door. De School Noord van de Koninklijke Militaire Academie gaat naar de kazerne even boven Meppel. De opleiding is gericht op de 43 Gemechaniseerde Brigade die daar is gelegerd. Zo kunnen de nieuwe soldaten sneller integreren in operationele eenheden, is de gedachte.
De Luchtmobiele Brigade, de Koninklijke Militaire Kapel en de Dienst Justitiële Inrichtingen blijven wél in de Drentse hoofdstad. Het complex wordt opgeknapt en verduurzaamd. Daardoor verbeteren de werkomstandigheden. Hiervoor trekt Defensie 75 miljoen euro uit.