
Melkveehouders dreigen overleg over landbouwakkoord te verlaten
Voor de boerenorganisaties zijn het verlies aan landbouwgrond en de ruimte die ze hebben om grasland te bemesten de grootste knelpunten.
Onder meer de Nederlandse Melkvee Vakbond (NMV), LTO Melkveehouderij, Agractie en Dutch Dairymen Board vinden dat de overheid die blokkades moet wegnemen voordat er verder kan worden gesproken.
Ze hebben een eigen analyse gedaan en daaruit blijkt dat grote melkveebedrijven alleen maar groter worden. "De traditionele gezinsbedrijven zullen het slachtoffer worden en dat vinden we ongewenst", zegt NMV-voorzitter Henk Bleker.
Het zogeheten toetsingskader dat de overheid bij de sector neerlegde, levert "te veel beperkingen op", schrijven de organisaties in hun analyse.
Zo is er een "stapeling van plannen" die leidt tot een afname van het grondgebied voor de melkveehouderij van 236.000 hectare. Dat is volgens de organisaties ruim een vijfde van het totaal. Per bedrijf wordt de beschikbare ruimte ook met 5 procent ingeperkt.
Ze waarschuwen dat de binnenlandse melkproductie daardoor met ruim een derde omlaag gaat. En dat heeft ook gevolgen voor de industrie en kennis- en onderzoeksinstellingen, claimen ze. "De mondiale relevantie van de zuivelketen verdwijnt namelijk goeddeels."

'Grond duurder en overheid wil meer grond per koe'
Ook komt er grondschaarste, waardoor grond duurder wordt, terwijl de overheid ook meer grond per koe wil. De doelen zijn volgens de boeren daardoor niet haalbaar.
Verder klagen de boeren over de eisen rond het gebruik van kunstmest en de afschaffing van de zogeheten derogatieregels door de Europese Unie. Daardoor mochten boeren hier meer mest gebruiken dan in andere landen. De afschaffing daarvan kost boeren veel geld.
Ze willen dat de overheid gaat sturen op het doel dat bereikt moet worden en niet op de middelen die daarvoor ingezet moeten worden. Voor verschillende boerenbedrijven kunnen dan mogelijk minder strenge regels gaan gelden, omdat de milieuproblemen en vervuiling van grondwater daar niet zo groot zijn.
Boeren willen weten waar ze tussen nu en 2040 aan toe zijn
In het landbouwakkoord moeten afspraken worden vastgelegd over hoe de agrarische sector er in 2040 uitziet. Op die manier veranderen de regels voor boeren niet telkens en weten ze waar ze aan toe zijn.
Het akkoord moet uiteindelijk leiden tot minder stikstofuitstoot en betere waterkwaliteit. Daarnaast moeten boeren een goed inkomen blijven verdienen en kunnen blijven investeren in hun bedrijf.
In het overleg over een landbouwakkoord zijn de melkveehouders niet de enige partij. Onder meer de akkerbouw en tuinbouwsector praten mee. Ook de pluimvee- en varkenshouders zitten aan tafel, net als natuurorganisaties.
NUjij: Uitgelichte reacties