
Veel veiligheidsregio's houden crisisnoodopvang voor asielzoekers langer open
Eerder hadden de veiligheidsregio's gezegd niet meer voor het tekort aan opvangplekken voor asielzoekers te willen opdraaien. Ze waren bereid de crisisnoodopvanglocaties tot 1 april open te houden.
Daar zien de veiligheidsregio's nu toch van af. Er is overigens nog geen nieuwe einddatum afgesproken.
Volgens Van der Burg reageerde "een enkele" veiligheidsregio afwijzend op zijn verzoek om de locaties langer open te houden. Daarnaast was er een aantal regio's dat de opvangplekken wel langer wil openhouden, maar niet op de manier waarop het nu gaat. Die zoeken dus nog naar een oplossing.
Volgens de burgemeesters zit het knelpunt in de begeleiding van asielzoekers. "Je kunt niet blijven verwachten dat we het hoge kwalitatieve onderwijs kunnen blijven leveren zoals we in Nederland gewend zijn", noemde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, als voorbeeld.
"We moeten dat soepeler gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een gepensioneerde leraar voor de klas of vrijwilligers."
Van der Burg heeft toegezegd dat hij binnen het kabinet zal bespreken of aan die wens van burgemeesters kan worden voldaan.
'Het blijft pleisters plakken'
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen dat de regeling voor zogeheten derdelanders ook wordt verlengd. Derdelanders zijn vluchtelingen uit Oekraïne die in dat land een tijdelijke verblijfsvergunning hadden toen ze op de vlucht sloegen.
Zij mogen nu nog tot 4 maart op dezelfde plekken verblijven als vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit. Maar daarna zouden ze het land uit moeten of in Nederland asiel moeten aanvragen. In totaal zijn er bijna vijfduizend derdelanders in ons land.
Omdat burgemeesters chaos verwachten, hebben ze Van der Burg gevraagd of de regeling verlengd kan worden. De staatssecretaris snapt die wens en gaat daarover nadenken.
In juli negentienduizend extra opvangplekken nodig
Ondanks de toezegging van veel burgemeesters om de crisisnoodopvang langer open te houden, blijft er een tekort aan plekken. Asielcentra zitten overvol en er zijn onvoldoende woningen voor statushouders die moeten doorstromen.
Van der Burg hoopt op 1 juli negentienduizend nieuwe opvangplekken te hebben. Daar helpt het openhouden van de crisisnoodopvang bij, maar dat is niet voldoende.
Bovendien is het de verwachting dat er dit jaar meer asielzoekers naar Nederland komen dan vorig jaar. "Het blijft pleisters plakken", zei Van der Burg. Hij werkt ook aan een manier om de instroom van asielzoekers te beperken.