
Politie arresteert 'paar honderd' demonstranten bij klimaatbetoging in Den Haag
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat op een later moment besluiten of de actievoerders straf krijgen of niet en zo ja, welke straf.
De A12 in Den Haag is rond 17.30 uur vrijgegeven voor verkeer, nadat de snelweg een groot deel van de middag werd geblokkeerd door demonstranten van Extinction Rebellion.
De actievoerders werden door de politie en burgemeester Jan van Zanen van tevoren gewaarschuwd om niet de Utrechtsebaan op te gaan, maar gaven daar geen gehoor aan.
De klimaatactivisten hadden zich niet alleen op de weg verzameld, maar ook naast de Utrechtsebaan en op het Malieveld. De demonstranten voerden actie omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de regering omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie.

'Onze geslaagde actie laat groot draagvlak zien'
Extinction Rebellion vond de dag geslaagd en succesvol. "We hebben laten zien wat een enorm draagvlak er is voor onze eis om subsidies aan de fossiele industrie stop te zetten."
Volgens de organisatie waren er zo'n duizend actievoerders aanwezig op de A12 en nog eens tweeduizend supporters langs de weg. "We zijn heel blij met de aandacht die er was voor deze actie", zegt een woordvoerder van de klimaatactiegroep.
Op Twitter laat de groep weten dat er bij sommige arrestaties "buitensporig geweld" zou zijn gebruikt door de politie. Op een filmpje zou te zien zijn hoe een politieagent de bodycam van een actievoerder probeert uit te zetten. "We gaan met ons juridisch team naar deze beelden kijken en bepalen dan of er klachten ingediend gaan worden."
Politie heeft het over 'rustige en vreedzame' aanhoudingen
De politie zegt dat de aanhoudingen zowel aan de kant van de actievoerders als de politie "rustig en vreedzaam" verliepen. Alle arrestanten zijn overgebracht naar het politiebureau, waar agenten zijn begonnen hun identiteit vast te stellen. Minderjarigen en mensen met een medische aandoening konden zich melden om met voorrang te worden afgehandeld.
Volgens een politiewoordvoerder is er ook een journalist aangehouden. Toen werd vastgesteld dat het inderdaad om een verslaggever ging, is hij volgens de politie "zo snel mogelijk vrijgelaten".
De politie gebruikte slijptollen en cola om klimaatactivisten van de A12 te halen. Demonstranten hadden zich op verschillende manieren aan elkaar en aan de weg vastgemaakt.
Zowel de activisten als de agenten droegen gehoorbescherming tegen het geluid van de slijptol. Er werden gereedschapskisten met daarin ook hamers ingezet en de politie probeerde vastgelijmde demonstranten van elkaar los te weken met behulp van cola.
Bij de demonstratie waren waarnemers van Amnesty International aanwezig die het verloop van de demonstratie controleerden. De organisatie komt waarschijnlijk volgende week met haar bevindingen.

NUjij: Uitgelichte reacties