
Overheid houdt verbod op giftige uitstoot door binnenvaart onterecht tegen
De overheid heeft een verbod op de uitstoot van giftige stoffen door schepen die ons land binnenvaren jarenlang onterecht tegengehouden. Volgens de verantwoordelijk ministers konden ze de uitstoot niet verbieden. Maar uit een juridische analyse in handen van Omroep Flevoland en NRC blijkt dat de uitstoot juist wél verboden moet worden.
Het gaat om het verbod op ontgassing. Daarbij worden tanks die binnenvaren leeggeblazen en schoongemaakt voor een nieuwe lading. Daarbij komen giftige en kankerverwekkende stoffen vrij.
Volgens opeenvolgende ministers van Infrastructuur en Waterstaat was een verbod niet mogelijk, omdat een internationaal verdrag over ontgassen niet door alle deelnemers is goedgekeurd.
Maar volgens een analyse van de Erasmus Universiteit Rotterdam is die voorwaarde niet terug te vinden in internationale verdragen. De onderzoekers denken dat Nederland het ontgassen op basis van mensenrechtenverdragen juist wel moet verbieden, omdat de uitstoot de volksgezondheid en het milieu schaadt.
Dagelijks laten ongeveer vijftien binnenvaartschippers giftige dampen uit hun tanks ontsnappen, schat het ministerie. Daarbij komen per keer duizenden kubieke meters giftige en kankerverwekkende dampen vrij. Dat gebeurt onder meer rondom het IJsselmeer en is schadelijk voor omwonenden en de natuur.
Het ontgassen veroorzaakt hoofdpijn, koorts en rode ogen bij het scheepspersoneel. Schippers zijn bezorgd over de langetermijneffecten van de giftige uitstoot.