
Advocaten Nabil B. willen dat kroongetuige dit najaar vrijkomt vanwege fouten OM
B. is zelf ook verdachte in het Marengo-proces. Hij zou aanvankelijk 24 jaar de cel in gaan voor zijn aandeel in diverse liquidaties. Het OM kwam met hem overeen dat het tien jaar cel tegen hem zou eisen, in ruil voor zijn verklaringen over onder anderen Ridouan Taghi. Die celstraf komt in de praktijk neer op acht jaar cel.
De verdediging van B., advocaten Onno de Jong en Peter Schouten, vinden dat B. dit najaar al op vrije voeten moet komen. Hij zit dan 6,5 jaar vast.
Reden voor de strafvermindering is de manier waarop het OM B.'s familieleden en vrienden beveiligde. De Jong en Schouten betoogden vrijdag uitvoerig hoezeer het OM zou zijn tekortgeschoten in het nemen van gepaste beveiligingsmaatregelen. Zij werden doelwit van de organisatie rond Taghi "om hem te kunnen treffen en als getuige de mond te snoeren", stellen de raadslieden.
Bescherming kwam pas op gang toen in maart 2018 Nabils broer Reduan werd vermoord. Dat gebeurde kort na het bekend worden van de kroongetuigedeal. Schouten: "En zelfs daarna bleek de overheid onvoldoende alert en weerbaar en vielen nog eens twee slachtoffers."
Daarbij doelt Schouten op de moordaanslagen op advocaat Derk Wiersum en misdaadjournalist Peter R. de Vries, die B. bijstond als vertrouwenspersoon. In die zaken zijn verdachten van uitvoering opgepakt en voor de rechter gekomen. Velen nemen aan dat Taghi achter de moorden zit, maar dat staat nog niet officieel vast.
B. zou zijn genegeerd door het OM
Schouten en De Jong vinden dat er niet genoeg is geluisterd naar hun kroongetuige. "Hij werd genegeerd door het OM als het ging om de veiligheid van de mensen om hem heen." Het OM zou "pestgedrag" hebben vertoond "omdat Nabil niet opgaf en vocht voor veiligheid van zijn gezins- en familieleden", zeiden de raadslieden.
"Bij elke liquidatie werd hij weer teruggeworpen naar de pijn en een gevoel van schuld", zei Schouten over B. Ook werd hij, geïsoleerd in zijn cel, getroffen door "onmacht". Dat kwam doordat hij voortdurend waarschuwde voor het gevaar van wraak waarvan mensen uit zijn omgeving het slachtoffer konden worden. Het OM behandelde dat gevaar met "achteloosheid en eigengereidheid".
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoekt de beveiligingsperikelen rond Reduan, Wiersum en De Vries. Volgens Schouten en De Jong worden de resultaten hiervan in maart verwacht. Zij willen het OVV-rapport dan bij hun pleidooi voegen.