
Wat is precies het RS-virus, dat nu voor een epidemie onder kinderen zorgt?
Wat is het RS-virus?
Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Bijna alle kinderen lopen het op in hun eerste jaar. Vooral in de winter - dus tussen november en maart - gaat het virus rond.
Iedere week geven negentien laboratoria in Nederland aan het RIVM door hoeveel RS-besmettingen zij hebben geteld. Als er twee weken achter elkaar 21 of meer meldingen over besmettingen zijn, noem je dat een epidemie.
Wat is de status van het virus in Nederland?
Het RS-virus gaat elk jaar rond, maar sinds de coronapandemie zijn oplevingen minder seizoensgebonden. Dat is gekomen door de coronaregels. Scholen en kinderdagverblijven waren dicht. Mensen hadden minder contact met elkaar en hielden afstand.
Sinds de versoepelingen sloeg het RS-virus alsnog toe. Een soort inhaalslag. Inmiddels blijft het RS-virus al een paar jaar het hele jaar rondgaan. Momenteel zitten we op bijna 400 meldingen per week. Dat zijn bijna twee keer zoveel meldingen als tijdens de pieken in de afgelopen jaren.

Is het virus gevaarlijk?
Het RS-virus is voor de meeste kinderen onschuldig. De klachten gaan meestal binnen een week vanzelf weg.
Sommige kinderen hebben er wel veel last van. Bijvoorbeeld kinderen die te vroeg geboren zijn of een zwakke gezondheid hebben.
Vooral baby's en peuters kunnen erg benauwd raken. Ze kunnen een longontsteking krijgen, uitdrogen en in het ziekenhuis belanden.
Het virus kan ook gevaarlijk zijn voor ouderen met een zwakke gezondheid.
Kun je eraan doodgaan?
Elk jaar overlijden in armere landen in totaal zo'n 118.000 baby's en peuters aan het RS-virus. In Nederland komen sterfgevallen door het virus bijna nooit voor. Dat komt doordat de zorg hier goed is.
Kinderen krijgen extra zuurstof in het ziekenhuis. Daarna herstellen ze meestal snel. Er is geen medicijn. Aan een vaccin voor alle kinderen wordt nog gewerkt.
Hoe kun je besmet raken?
Het RS-virus verspreidt zich door hoesten en niezen. Hierdoor komen heel kleine druppels met het virus in de lucht. Andere mensen kunnen die inademen en zo besmet raken.
De druppels kunnen ook via de handen in de ogen of mond komen.
Wat zijn de klachten?
Meestal:
- verkouden
- hoesten
Soms zijn de klachten erger:
- benauwdheid
- koorts
- longontsteking
- oorontsteking
Wat kun je als ouder doen?
Hou jonge kinderen (vooral baby's) goed in de gaten als ze verkouden zijn. Maak je je zorgen? Bel de huisarts.
Gebruik papieren zakdoekjes bij het hoesten en niezen. Was ook je handen wat vaker.
Bel de huisarts als je kind:
- benauwd wordt,
- suf wordt,
- jonger dan drie maanden is en koorts heeft,
- jonger dan een jaar is en niet goed drinkt.
Kun je het virus nog een keer krijgen?
Ja. Als je het virus hebt gehad, kun je het (ondanks je antistoffen) nog een keer krijgen. Ook als je volwassen bent. Dan leidt het virus meestal tot een gewone verkoudheid.
Is er een vaccin?
Nee, er wordt nu nog geen vaccin op grote schaal gebruikt. Soms krijgen baby's die te vroeg geboren zijn wel een prik met antistoffen.
Er wordt wel onderzoek gedaan naar een RS-prik. Zo is het onderzoek naar het middel Nirsevimab al heel ver. Als de Europese Commissie het gebruik van dit middel goedkeurt, kan het middel snel op de markt komen.
NUjij: Uitgelichte reacties