
Tampons en maandverband worden gratis voor mensen met laag inkomen
Wie zonder menstruatieartikelen zit, kan "soms niet naar school, werk of andere activiteiten", staat in een motie van D66, Volt en de PvdA waarover dinsdag is gestemd. Het kan ook tot gezondheidsproblemen leiden als naar ongeschikte alternatieven gegrepen wordt, zoals wc-papier of kranten. "Maar menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals", zegt D66-Kamerlid Hülya Kat.
De Kamer vindt dat "in ieder geval voor de minima" geregeld moet worden dat de menstruatieartikelen "gratis en laagdrempelig" beschikbaar gesteld worden. Als het aan Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek ligt, is dit "een begin". "We willen naar een structurele oplossing voor het probleem: dat menstruatieproducten gratis worden voor iedere persoon."
Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) is ook voorstander van het voorstel uit de Kamer, bleek eerder al. Menstruatiearmoede kan "heel belemmerend werken, met name voor jonge vrouwen. Als ze die producten niet meer kunnen betalen, kan dat bepalen of ze nog mee kunnen doen en of ze nog echt de mogelijkheden hebben om gewoon ergens naartoe te gaan, et cetera."
Schouten zei tijdens het debat dat de verdeling van de menstruatieproducten geregeld kan worden via de voedselbank. Het plan kost 2 miljoen euro per jaar en het is de bedoeling dat het volgend jaar al wordt uitgevoerd.
Het kabinet gaat kijken of het de rekening kan betalen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF), maar daarvoor moet eerst een aantal stappen doorlopen worden. Er komt voor komend jaar sowieso 5 miljoen euro extra beschikbaar voor voedselhulp en spullen voor persoonlijke verzorging en hygiëne. Organisaties die menstruatieproducten verstrekken, krijgen nu extra budget.
NUjij: Uitgelichte reacties