
Surinaamse organisaties toch uitgenodigd om mee te praten over slavernijexcuses
De uitnodiging, die is ingezien door NU.nl, is op 11 november ondertekend door premier Mark Rutte. De genodigden mogen op 8 december aanwezig zijn op persoonlijke titel. Het overleg is in het Catshuis, de ambtswoning van de premier in Den Haag.
De voorzitters van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) en het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden bevestigen aan NU.nl pas dinsdag een uitnodiging te hebben gekregen om online aanwezig te zijn. De Nederlandse ambassadeur in Suriname heeft ze uitgenodigd.
NRCS-voorzitter Armand Zunder en voorzitter Johan Roozer van het comité gaan met hun organisaties overleggen of ze op de uitnodiging ingaan. "We weten nog niet eens wat de agenda is op 8 december", licht die laatste toe.
Volg dit onderwerp
Uitnodigingen komen na stevige kritiek op kabinet
Zowel NRCS als het Comité uitten eind november stevige kritiek op de plannen van Nederland om op 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden van ons land. Het kabinet wil die dag in zeven voormalige koloniën tegelijk excuses maken. Roozer en Zunder vonden dat Nederland de vorm en inhoud van de excuses op eigen houtje en gehaast doordrukte.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties coördineert de excuses voor het slavernijverleden. Een woordvoerder laat aan NU.nl weten hierover "geregeld" overleg te voeren met de Caribische eilanden. Dat ligt anders voor Suriname, omdat de voormalige Nederlandse kolonie geen deel meer uitmaakt van het Nederlandse koninkrijk. Daarvoor lopen de contacten via het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden adviseerde de Nederlandse Staat in 2021 om excuses te maken voor het slavernijverleden. Tot nu toe heeft het kabinet alleen bevestigd om op 19 december met een reactie op dat advies te komen. Dus niet over eventuele excuses of hoe die eruit komen te zien.
Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) stuurde woensdag een brief naar de Tweede Kamer over de aankomende kabinetsreactie. Daarin staat over het overleg op 8 december: "Het kabinet wil hiermee tot een belangwekkende reactie komen die recht doet aan de betekenis en beleving van het slavernijverleden."