
Viruswaarheid-voorman Willem Engel voor de rechter wegens opruiing
Het Openbaar Ministerie vervolgt Engel voor een reeks opruiende berichten op sociale media die met corona te maken hebben. Zo riep hij onder meer op Twitter op om medewerkers van 'prikbussen' te fotograferen. Ook zijn oproep na het sluiten van een restaurant in Nijmegen door burgemeester Bruls speelt mee. "Bruls begaat een misdrijf in zijn rol als minidictatortje. Wederom ambtsmisdrijf. Morgen koffie drinken bij de ambtswoning", twitterde Engel toen.
In juni 2020 werden demonstraties van Viruswaarheid op het Malieveld verboden. Engel twitterde toen dat mensen niet konden worden tegengehouden om toch te komen. Ruim vierhonderd mensen werden op 21 juni 2020 gearresteerd, na het uitbreken van ongeregeldheden.
In september 2020 riep Engel zijn aanhang op om een zorgcentrum in Goirle te bellen. Dat centrum was gesloten wegens meerdere coronabesmettingen. De oproep leidde tot dagenlange scheldpartijen tegen telefonisten en zelfs doodsbedreigingen.
Viruswaarheid zegt dat uitlatingen van Engel nooit zijn bedoeld om mensen aan te zetten tot strafbare feiten. "We zijn altijd ver binnen de grenzen gebleven, bij elke uitlating", zei jurist Jeroen Pols eerder tijdens een inleidende zitting.
Engel werd woensdag 16 maart op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen bij een stemlokaal in Rotterdam opgepakt wegens opruiing op sociale media. Hij zat twee weken in voorarrest en gaf kort na zijn vrijlating een interview dat op YouTube verscheen. Daardoor belandde hij weer een paar dagen in de politiecel.
Vraag of Engel opriep tot aanwezigheid bij verboden demonstratie
Engel zegt in de rechtszaal verbaasd te zijn over het feit dat hij op het strafbankje zit. "Het is evident geen opruiing, het is een politieke zaak", zegt hij. Op de vraag van de rechter of Engels tweet over de Malieveld-demonstratie een oproep was om toch te komen, zei Engel: "Zo kan je het lezen, maar het staat er niet." Ook de oproep om het zorgcentrum in Goirle op te bellen, bestempelt hij als een suggestie.
Tijdens de zaak werden ook een aantal geluidsfragmenten afgespeeld waarin Norbert Dikkeboom, initiatiefnemer van de collectieve aangifte, Engel uitscheldt. Daarin zegt hij onder meer dat Engel "op een of andere manier de samenleving uit moet".
De advocaat van Engel, Michael Ruperti, vroeg daarom of Dikkeboom uit de zaal kon worden verwijderd omdat Engel zich bedreigd voelde. Engel zegt meerdere keren aangifte tegen Dikkeboom te hebben gedaan.
Dikkeboom mocht blijven zitten, besloot de rechtbank. Maar wel op voorwaarde dat hij stopt met de schuttingtaal die de rechtbank verontrustend noemt. "Dit willen we niet weer horen. Anders gaat het invloed hebben op een eerlijk proces."
NUjij: Uitgelichte reacties