
Meeste verdachten van boerenprotesten zijn geen boer maar sympathisant
Deze mensen zijn volgens het Openbaar Ministerie vaak wel sympathisanten: vrienden, familieleden, loonwerkers of mensen die voor hun werk weleens op een boerderij komen.
Volgens Hoekman voelen ze zich door de overheid in de steek gelaten, of het nu gaat om het toeslagenschandaal of het aardbevingsdossier. "Misschien nu ook wel weer bij de energiecrisis", zegt hij tegen de krant. "Als ik zou moeten zoeken naar een algemeen soort verklaring, dan zit het hem daar in: in een grote onvrede die in de samenleving heerst."
"Of je daar nou heel specifiek zelf slachtoffer van wordt of dat je gewoon een enorme sympathie voelt voor degene die daar slachtoffer van wordt, of gewoon omdat je demonstreren nu eenmaal leuk vindt en je altijd je vinger opsteekt. Dat zijn allemaal factoren die een rol kunnen spelen."

ME grijpt in tijdens boerenprotest bij distributiecentrum in Sneek
'Veel verdachten ook actief bij coronademonstraties'
Hoekman wijst daarnaast op de rol van sociale media: "En dan heb je een makkelijke uitlaatklep die internet heet. Of een ogenschijnlijk redelijk onzichtbare uitlaatklep als het om een demonstratie gaat waar heel veel andere mensen rondlopen. (...) Er zullen bijvoorbeeld ook mensen zijn die zich makkelijk laten meeslepen." Sommige verdachten werden volgens Hoekman ook al gezien bij coronademonstraties.
Afgelopen zomer waren er wekenlang boerenprotesten, in de vorm van onder meer snelwegblokkades en afvaldumpingen. Door het hele land zijn meer dan honderd mensen opgepakt, van wie dus zo'n dertig in Friesland, Groningen of Drenthe.
NUjij: Uitgelichte reacties