Ruim de helft van de historische schepen die een week geleden aan de ketting werd gelegd, kan weer uitvaren. De schepen van de zogeheten Bruine Vloot hebben hun papieren weer op orde. Dat bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na berichtgeving van de Leeuwarder Courant.

In totaal bleken 39 van de 250 onderzochte schepen niet de juiste papieren te hebben. Deze schepen mochten niet uitvaren tot de papieren weer op orde waren.

Volgens de Leeuwarder Courant ondernam een deel van de schippers direct actie. Inmiddels heeft ruim de helft weer de juiste papieren. Precieze cijfers kon de woordvoerder van de inspectie niet geven.

De inspectie ziet erop toe dat de schippers niet alsnog met hun boot het water op gaan. Volgens de regionale krant werd afgelopen week een schipper die toch probeerde uit te varen, gesommeerd in de haven te blijven.

Alle schepen van de Bruine Vloot werden gecontroleerd naar aanleiding van een fataal ongeluk op de Waddenzee bij Harlingen. Een twaalfjarig meisje kwam op 31 augustus om het leven doordat een giek afbrak. De giek bleek aangetast door houtrot. De politie doet onderzoek naar het ongeval.

Zeilschip met afgebroken giek vaart haven Harlingen binnen
35
Zeilschip met afgebroken giek vaart haven Harlingen binnen