
Haagse school in rouw om twaalfjarige leerling die overleed toen giek afbrak
Van de Gevel laat weten dat iedereen op de school "intens verdrietig" is. "Wat een prachtige zeilweek had moeten worden, is verschrikkelijk geëindigd. We zijn met onze gedachten bij het gezin, de familie, de klasgenootjes, vrienden en vriendinnen. De komende dagen zullen we gebruiken om het gemis en verdriet met elkaar een plek te geven."
Alle onderbouwklassen zouden deze week op werkweek zijn, maar de school heeft besloten de activiteiten af te breken. De rector vindt het wel belangrijk dat de leerlingen op school komen. Daarom is er morgen een aangepast rooster. Maandag beginnen de lessen weer.
"Voor ons is het de taak om deze leerlingen goed in de gaten te houden", zegt Van de Gevel. "Wij willen heel lang praten, de leerlingen willen vooral wat doen." Op school zijn mensen van Slachtofferhulp aanwezig en een vertrouwenspersoon van de school zelf.
School organiseert al dertig jaar werkweken op charterschepen
Dalton Den Haag organiseert al dertig jaar werkweken aan boord van charterschepen van de bruine vloot, vertelde de rector. "Zo'n week is bedoeld voor teambuilding, kennismaking. Gisteren was het voor het eerst dat er iets misging." Dit jaar voeren er zeven schepen met scholieren.
Over de toedracht van het ongeluk kon ze niets vertellen. Rond 12.00 uur brak de houten giek van het zeilschip Risico bij Terschelling. De giek zit aan de achterzijde van de mast en houdt het grootzeil op zijn plaats.
Zo'n twintig minuten nadat de giek kapot was gegaan, was de KNRM aan boord om hulp te verlenen. Reanimatie mocht niet baten. Tara overleed ter plekke aan haar verwondingen. Ze was bijna dertien jaar oud en zat in 2 VWO.
Geen van de andere leerlingen raakte gewond bij het ongeval. Zij werden met de reddingsboot van het zeilschip naar Harlingen overgebracht. Daarna zijn ze per bus naar school gegaan.

Zeilschip met afgebroken giek vaart haven Harlingen binnen
Burgemeester Harlingen wil met bruine vloot in gesprek
Burgemeester Ina Sjerps van Harlingen noemt het haar "dure plicht" om zo snel mogelijk te achterhalen wat er aan de hand is, zegt ze tegen NU.nl. In de afgelopen jaren waren er meerdere dodelijke ongelukken in de chartervaart.
Het onderzoek naar een dodelijk ongeluk op een charterschip in mei is nog niet gereed. "Dat onderzoek en het onderzoek naar dit ongeluk moeten uitwijzen of het om incidenten gaat, of dat er iets moet veranderen in de branche."
Sjerps benadrukt dat zij geen technicus is, maar somt een aantal veelgestelde vragen op: "Moeten we beter of vaker keuren? Zijn er andere materialen nodig?"
"We houden van de bruine vloot", gaat ze verder. "We zijn er ook trots op. Maar het moet wel veilig." Sjerps benadrukt dat de branche dit zelf ook wil.
De politie heeft laten weten dat er technisch onderzoek gedaan wordt naar de oorzaak van het ongeluk. Op Twitter schrijft de politie dat het om "specialistisch werk" gaat dat veel tijd in beslag neemt.
Een woordvoerder zegt verder dat er op dit moment getuigen worden gehoord. Ook kijkt de politie of er beelden zijn van het ongeluk.
Afgelopen jaren meerdere dodelijke ongelukken
In 2016 kwamen drie mensen om het leven bij een ongeluk met het historische zeilschip Amicitia in Harlingen. De mast van het schip brak af door houtrot.
In 2019 schrok de branche op van een ander dodelijk ongeval op een scheepswerf in Zaandam. Toen brak de mast van een schip plots af door houtrot en viel op een medewerker.
Drie maanden geleden overleed een man na een ongeluk op het charterschip Wilhelmina, dat ook Harlingen als thuishaven heeft. Toen viel de giek van het schip, volgens de politie.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde in 2017 na onderzoek dat er veel mis was in de branche op het gebied van kennis, onderhoud en veiligheid. Zo zouden de verplichte keuringen niet altijd voldoende zijn om houtrot in masten te ontdekken. Er zouden toen veiligheidsmaatregelen genomen worden.
NUjij: Uitgelichte reacties