Politieagenten en boa's hebben dinsdagavond zo'n tweehonderd tentjes weggehaald die lokale ondernemers hadden uitgedeeld aan vluchtelingen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Honderden asielzoekers sliepen daardoor afgelopen nacht opnieuw in de buitenlucht.

Volgens de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, zijn de tentjes weggehaald omdat de (brand)veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Daarbij staan de gemeentelijke regels volgens burgemeester Jaap Velema niet toe om "op niet-aangewezen plekken" te kamperen.

Ook weet de gemeente niet "wat er zich in de tentjes afspeelt" en veroorzaakten de tentjes "problemen met de hygiëne". Om de genoemde redenen zag de gemeente zich genoodzaakt om de tentjes in te pakken, "hoe vervelend en pijnlijk dat ook is", zegt Velema.

Bovendien droeg de tentjesactie volgens de burgemeester niet bij aan een structurele oplossing. Die moet volgens hem nu uit Den Haag komen. "De prioriteit moet liggen bij crisisopvang, waar mensen op een normale manier kunnen verblijven", zegt hij.

De ondernemers snappen er helemaal niets van. Initiatiefnemer Willem Straat noemde het weghalen van de tentjes "volstrekt idioot". "Die tentjes zijn van die vluchtelingen en ze afpakken is diefstal", zei hij.

Lokale ondernemers hadden 12.500 euro ingezameld met een crowdfundingactie. Daarvan kochten zij opgooitentjes, die ze maandagavond uitdeelden aan asielzoekers voor wie in het centrum geen plek was. Volgens Straat wilden de ondernemers daarmee een signaal afgeven. "Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken."

Lange tijd onrustig met vechtpartijen

Dinsdag was het door vechtpartijen een tijd onrustig bij het aanmeldcentrum. Volgens de politie zorgden agenten ervoor dat de rust terugkeerde. Volgens de gemeente Westerwolde hadden de vechtpartijen niets te maken met het weghalen van de tentjes. Dat laatste ging namelijk "heel harmonieus". De gemeente geeft de in beslag genomen tentjes terug aan de ondernemers.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zei dat er zo'n driehonderd mensen op het grasveld voor het centrum verbleven. Voor zo'n zestig kwetsbare mensen werd een noodopvangplek gevonden waar zij afgelopen nacht konden slapen. De rest verbleef in de buitenlucht.

In de voorgaande nachten sliepen ook telkens asielzoekers buiten. Het is al maanden te vol in het Groningse aanmeldcentrum, waardoor mensen soms buiten moeten overnachten. Dat is het gevolg van de gestokte doorstroom van asielzoekers. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.