De gemeente Amsterdam heeft een vestiging van de horecazaak The Harbour Club dinsdag gesloten. Volgens de zaak zelf is dit gebeurd met het oog op de openbare orde en veiligheid. In de nacht van 9 op 10 augustus vond een explosie plaats bij het pand aan de Cruquiusweg in stadsdeel Oost.

The Harbour Club is een bekende zaak in Amsterdam. Veel BN'ers vinden het een prettige plek om af te spreken en de bekende illusionist Hans Klok treedt er regelmatig op en heeft er ook in september weer shows gepland staan. De vestiging Oost van The Harbour Club blijft zeker zes maanden dicht.

The Harbour Club zegt geschokt kennis te hebben genomen van het besluit van de gemeente. Ook verbaast het de horecazaak dat de gemeente het besluit zes dagen na de ontploffing nam. "De afgelopen week waren wij zonder enig probleem geopend. Daarnaast betreuren wij het feit dat dit besluit zonder enige onderbouwing naar ons toe is genomen."

De horecazaak zegt volledig mee te werken aan het politieonderzoek en in contact te staan met de gemeente over de beveiliging. "We zullen het gesprek aangaan met de gemeente en komen later met een uitgebreide reactie."

De ontploffing vond rond 2.45 uur plaats aan de voorkant van het horeca-etablissement. Vooral de deur van het pand raakte zwaar beschadigd. Er is nog niemand aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie dinsdag. Ook is niet bekend waarom het restaurant doelwit van de explosie was.

Volgens de gemeente valt niet uit te sluiten dat zich nieuwe incidenten zullen voordoen bij het pand. De horecagelegenheid heeft al eerder te maken gehad met geweldsincidenten.

Het bericht van The Harbour Club op Instagram.

Het bericht van The Harbour Club op Instagram.
Het bericht van The Harbour Club op Instagram.
Foto: The Harbour Club

Dodelijke schietpartij bij andere Harbour Club

Bij een andere vestiging van The Harbour Club, in Vinkeveen, vond begin maart een dodelijke schietpartij plaats. Er werd toen geschoten op het parkeerterrein van de club. Daarbij overleed een 27-jarige man en raakten meerdere mensen gewond. Het is vooralsnog niet duidelijk of de twee incidenten met elkaar te maken hebben.

Klok zegt dinsdag dat het sluiten van The Harbour Club in Amsterdam voelt alsof "misdaad loont". De illusionist zou nog vijftig shows in de horecazaak geven. Hij noemt de situatie "heel triest voor alle betrokkenen".

"Er werken meer dan tweehonderd mensen. De coronacrisis was al een enorme aderlating en nu komt deze klap daar nog bovenop", zegt Klok. "Nu moet The Harbour Club sluiten door een strijd tussen criminelen. Dan voelt het toch een beetje of misdaad loont."

Ook horecazaak Café in the City moet sluiten

De gemeente Amsterdam heeft ook besloten dat Café in the City dicht moet voor zes maanden. Ook deze horecazaak werd vorige week getroffen door een explosie.

De explosie bij het café aan het Kleine-Gartmanplantsoen was vorige week dinsdagochtend, een dag voor de ontploffing bij The Harbour Club.

Het pand ligt aan een druk uitgaansplein en daardoor zijn omstanders ernstig in gevaar gebracht door de ontploffing. Dat is een van de redenen dat het café dicht moet. Ook speelt mee dat er in 2017 en 2019 ook al explosies waren bij de zaak.