Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel gaat woensdagochtend weer open. De hulporganisatie sloot het servicepunt maandag, omdat er zondag bij het aanmeldcentrum gevechten waren uitgebroken.

"Veiligheid is belangrijk", zei een woordvoerder van het Rode Kruis over de sluiting. De medewerkers hebben inmiddels een extra training gekregen, "zodat ze beter weten hoe ze moeten reageren, mocht zo'n situatie zich opnieuw voordoen". Ook is het servicepunt nog gesloten om hulpverleners wat ademruimte te geven.

In hoeverre het personeel van het Rode Kruis de vechtpartij van afgelopen weekend heeft meegekregen, weet de woordvoerder niet. Wel zijn er spullen van de hulporganisatie zoekgeraakt. Om welke spullen het gaat, of er sprake is van diefstal en of er aangifte is gedaan, kan ze ook niet direct zeggen.

Asielzoekers die voor de deuren van het aanmeldcentrum wachten, kunnen bij het humanitair servicepunt terecht voor eerste hulp en informatie. Dagelijks komen er 155 hulpverzoeken bij het servicepunt binnen, zegt de woordvoerder. "We zijn blij dat we weer open kunnen."