Bijna twee derde van de veiligheidsregio's houdt zich niet aan de afspraken over het aantal opvangplekken voor Oekraïners of reguliere asielzoekers. Dat schrijft NRC op basis van interne cijfers van het Knooppunt Coördinatie Informatie Oekraïne (KCIO). Dat knooppunt regelt de spreiding van vluchtelingen over de 25 regio's.

De veiligheidsregio's zeggen zich niet aan de afspraken te kunnen houden vanwege een gebrek aan locaties, personeel en aannemers en materialen om de locaties te verbouwen.

Het kabinet hoopte juist met de hulp van de veiligheidsregio's het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te kunnen ontlasten. Maar nu blijken bij 15 van de 25 veiligheidsregio's de beloofde opvangplekken voor Oekraïners of andere asielzoekers niet op orde. Vier regio's hebben alleen de tweeduizend bedden voor Oekraïners, die begin maart met het kabinet zijn afgesproken, niet goed geregeld.

Zeven andere veiligheidsregio's voldoen juist niet aan de 225 crisisnoodopvangplekken voor andere asielzoekers. Dat was een afspraak van eind juni. En er zijn vier regio's die zowel te weinig bedden voor Oekraïners als te weinig opvang voor andere asielzoekers hebben geregeld. Het gaat om Gelderland-Midden, Gooi en Vechtstreek, Zeeland en Limburg-Zuid.

Ondertussen wordt de asielproblematiek alleen maar groter. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vroeg de veiligheidsregio's vorige week nog eens 5.600 opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Die plekken komen boven op de eerdere afspraken.

Het verzoek stuit op verzet van de veiligheidsregio's. Het Veiligheidsberaad, dat de regio's vertegenwoordigt, liet eerder al weten per 1 oktober te willen stoppen met de crisisnoodopvang. Ze vinden dat de opvang een taak van de landelijke overheid is en niet van de gemeenten.