Op 17 november doet de rechtbank in Den Haag uitspraak in de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17. De uitspraak gaat ongeveer anderhalf uur duren, maakte de rechtbank maandag bekend.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok die dag vanaf Schiphol met als bestemming Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt. MH17 werd neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was.

Na jarenlang onderzoek door het internationaal onderzoeksteam JIT kwamen vier verdachten naar voren: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. De mannen hebben volgens het Openbaar Ministerie een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de buk-raketinstallatie waarmee het toestel uit de lucht zou zijn geschoten. Tegen alle vier is 2021 levenslang geëist.

Alle verdachten lieten zich niet in de beveiligde rechtbank op Schiphol zien waar het proces plaatsvond. Poelatov laat zich als enige wel bijstaan door advocaten. Hij ontkent iedere betrokkenheid.

Proces heeft veel indruk gemaakt

Het monsterproces begon op 9 maart 2020. Een belangrijk en beladen onderdeel van het proces was dat waarin nabestaanden aan het woord kwamen. Drie weken lang hebben tientallen nabestaanden in de rechtbank of via een videoverbinding verteld wat de ramp voor hen betekende. De rechtbankvoorzitter haalde dat nogmaals aan tijdens de laatste zittingsdag afgelopen juni. Hij noemde het moedig en vertelde dat het proces "op ieder van ons grote indruk heeft gemaakt".

Op 22 september volgt nog een zitting, maar dit is een formaliteit die naar verwachting niet langer dan vijf minuten gaat duren. Hoewel de kans daarop klein is, benadrukt de rechtbank dat er altijd iets kan gebeuren dat van belang is voor het onderzoek. Hierdoor zou in theorie de uitspraakdatum toch nog kunnen veranderen.