De brandweer is afgelopen nacht druk geweest met meerdere grote branden in het noorden van het land. Zo ontstonden er vlammenzeeën in het Groningse Oosternieland en het Friese Surhuisterveen en Franeker. Ook in het Noord-Hollandse Zaandam woedde in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand.

In het Friese dorp Surhuisterveen brak zaterdag rond 22.30 uur een grote brand uit bij een autogarage en een automaterialenhandel. Beide bedrijven zijn volledig uitgebrand, maar de brandweer wist te voorkomen dat de vlammen oversloegen op omliggende panden.

Een woning en schuur aan de Fivelweg in Oosternieland brandden uit. De gebouwen werden al snel als verloren beschouwd. Door naastgelegen loodsen nat te maken, wist de brandweer te voorkomen dat de vlammen erop oversloegen.

In beide gevallen kregen omwonenden vanwege de rookontwikkeling het advies ramen en deuren te sluiten.

Oorzaak van vlammenzeeën nog onbekend

In Franeker ging een grote loods met eierdozen verloren. De loods van zo'n 80 bij 20 meter stond in brand en het dak stortte in. Daardoor moest de brandweer al snel besluiten de brand gecontroleerd uit te laten branden.

Ten slotte woedde in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand in een kraakpand in Zaandam. De aanwezigen konden het pand zelfstandig verlaten. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Een deel van het dak van het pand stortte in en vlammen verspreidden zich door het hele gebouw. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland besloot omliggende gebouwen uit voorzorg te ontruimen. In verband met brandbestrijding werden enkele straten in de omgeving afgesloten.

Bij alle vier incidenten is nog niet duidelijk waardoor de brand is ontstaan.