De 42-jarige Tim K. uit de Gelderse gemeente Oost-Gelre is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week vanwege het dumpen van afval op de A18 bij Westendorp. De varkenshouder kreeg die straf tijdens een snelrechtprocedure opgelegd door de rechtbank in Arnhem.

K. heeft al acht uur in voorarrest gezeten. Daarom hoeft de varkenshouder uit Mariënveld nog maar 72 uur werkstraf uit te voeren.

Op verschillende locaties in Nederland werden op 28 juli en 1 augustus pallets, afval, asbest en hout op de snelweg gedumpt en in brand gestoken. Een voertuig botste ter hoogte van Frieschepalen op gedumpt afval en raakte zwaar beschadigd.

K. werd op 28 juli op heterdaad betrapt bij een dergelijke actie. Hij bekende zijn daad voor de rechter. De varkenshouder weigerde te zeggen welke andere personen bij de groepsactie betrokken waren.

Wel zei K. volgens de Gelderlander dat hij met zijn tractor en een kieper alleen stro heeft gestrooid. Volgens de officier van justitie ging het om zaagsel, mest en stro.

Het Openbaar Ministerie (OM) rekende het K. aan dat hij een gevaarlijke situatie had veroorzaakt. De afvaldumping was niet aangekondigd en het was donker. Bovendien was de versperring zo neergezet dat weggebruikers niet meer normaal gebruik konden maken van de op- en afrit.

Daarom eiste de officier van justitie een werkstraf van honderd uur. Daarnaast vroeg het OM om een voorwaardelijke celstraf van twee weken, met een proeftijd van twee jaar.

Rijkswaterstaat diende vanwege de geleden schade een vordering van ruim 3.000 euro in. De rechtbank wees die toe. K. en het OM gaan niet in beroep tegen de uitspraak.

Sinds eind juli meerdere aanhoudingen in heel het land

De politie heeft sinds eind juli zeker zes verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij afvaldumpingen op snelwegen. Boeren en sympathisanten creëerden die gevaarlijke situaties om hun onvrede over het stikstofbeleid van het kabinet te uiten.

Dinsdag werden een twintigjarige man uit het Friese Gorredijk en een negentienjarige inwoner van het Groningse Opende aangehouden in verband met dumpingen op de A7. Nog eerder werd een 32-jarige man uit de Groningse gemeente Westerkwartier aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid. Hij blijft twee weken langer vastzitten.

Bij een snelrechtprocedure staat een verdachte binnen zeventien dagen voor de rechter. Bij supersnelrecht is dat binnen drie tot zes dagen. Bij snelrecht en supersnelrecht volgt de uitspraak meestal op de dag van de zitting.

Het OM laat aan NU.nl weten dat K. de eerste veroordeelde is in de zaak rond het blokkeren van de A18. Op 18 augustus staat een zitting met een tweede verdachte gepland.