In het duingebied ten noorden van de Brouwersdam tussen Zuid-Holland en Zeeland woedt sinds dinsdagmiddag een grote brand. De brandweer is met meerdere bluswagens aanwezig. Volgens de brandweer is er veel bluswater nodig, maar is daar ter plaatse lastig aan te komen.

De rook trekt ook over een nabijgelegen vakantiepark. In eerste instantie sprak de brandweer van een ontruiming van het park, maar daarvan is geen sprake. Wel is voor gasten die dat willen opvang geregeld in een sporthal in Ouddorp.

De brandweer zegt "alles op alles" te zetten om te voorkomen dat het vuur overslaat naar het vakantiepark en het RTM-trammuseum in Ouddorp. In het museum staan onder meer historische locomotieven en rijtuigen.

Om aan extra bluswater te komen, zijn vier mobiele pompen ingezet. Ook is er een blushelikopter van Defensie ingezet. Onder de helikopter hangt een grote waterzak. Daarmee wordt per keer 2.500 liter water op het vuur gestort. De zak wordt gevuld met water uit het Grevelingenmeer.

Vlammen laaien op in duingebied bij Brouwersdam
45
Vlammen laaien op in duingebied bij Brouwersdam

Brandweer verwacht nog hele avond bezig te zijn

Het blussen en nablussen van de duinbrand zal volgens een woordvoerder van de brandweer nog de hele avond in beslag nemen. "Ook als we de brand meester zijn, zullen we nog uren bezig zijn om het gebied na te lopen op brandresten. Daarbij komt er ook een moment dat de brandweerlieden worden afgelost, want met deze temperaturen kun je niet te lang in het gebied blijven."

Vanwege de droogte en het risico op uitbreiding van de brand heeft de brandweer opgeschaald naar GRIP 2. Dat betekent dat regionale hulpdiensten samenwerken om de brand te bestrijden.

De oorzaak van de brand is niet duidelijk. Volgens de veiligheidsregio zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er sprake is van brandstichting.

Vanwege de brand was ook de N57 van Middelburg naar Rotterdam enkele uren dicht tussen Port Zélande en Ouddorp. Rond 20.00 uur ging de parallelweg open en hoefde het verkeer niet meer om te rijden.