Woensdag treedt opnieuw het Nationaal Hitteplan in werking, meldt het RIVM dinsdag. Het plan geldt voor alle provincies en blijft hoogstwaarschijnlijk tot na het weekend van kracht. Van woensdag tot en met zondag wordt het in De Bilt naar verwachting minimaal 30 graden en daardoor is de kans op een hittegolf groot.

Het RIVM heeft na overleg met weerinstituut KNMI besloten het plan in te stellen. Met het Nationaal Hitteplan, dat halverwege juli ook al werd ingesteld, waarschuwt het RIVM met name zorgorganisaties voor verwachte aanhoudende warmte. Bij dergelijke hitte moeten maatregelen worden getroffen om kwetsbare groepen te beschermen.

75-plussers vormen de grootste kwetsbare groep. Op hogere leeftijd verslechtert de prikkel om te drinken en daardoor lopen ouderen meer risico om uit te drogen. "En dus is het belangrijk dat verzorgers daar extra op letten", zegt een woordvoerder.

Iedereen - ook mensen in goede gezondheid - moet tijdens tropische dagen extra opletten. Het RIVM raadt in het algemeen aan voldoende te drinken, tijdens de heetste uren van de dag niet te veel te bewegen en het huis en hoofd koel te houden met behulp van gordijnen, een ventilator of airconditioning.

Toen het Nationaal Hitteplan in juli werd afgekondigd, vonden sommigen dat betuttelend, merkte een woordvoerder van het RIVM aan de reacties. "Mensen zeiden dat ze zelf ook wel merkten dat het warm was." Voor hen is het plan dan ook niet bedoeld. "We willen instanties als de GGD's en het Rode Kruis informeren, zodat zij op hun beurt organisatoren van evenementen, verzorgingshuizen en mantelzorgers instrueren om extra op te letten."

NS laat vanwege hitte meer treinen richting zee rijden

De komende dagen laat de NS op drukke momenten vanaf 10.00 uur extra treinen tussen Haarlem en Zandvoort rijden. Dan rijdt er zes keer per uur een trein. Bij drukte vanaf Amsterdam Centraal wordt aangeraden niet direct naar Zandvoort, maar via Haarlem te reizen met de extra trein. Ook tipt de NS voldoende water mee te nemen en de reisplanner te checken voor vertrek.

Rijkswaterstaat liet maandag al weten vanaf woensdag gefaseerd een hitteprotocol in te voeren. Woensdag wordt naar verwachting begonnen met Limburg, daarna volgen de andere provincies waar het minimaal 30 graden is. Mensen met pech worden dan snel van de weg gehaald.

Reddingsbrigade Nederland hoopt ook dat iedereen scherp is op deze hete dagen. De organisatie vraagt iedereen extra alert op veiligheid te zijn. "Let extra goed op bij de zwemveiligheid, want er liggen levensbedreigende risico's op de loer. Waar zijn de officiële zwemwaterlocaties? Waar wordt toezicht gehouden? Waar aan de kust bevinden zich muien? Sta vooraf stil bij deze vragen", schrijft Reddingsbrigade Nederland in een persbericht.

Sommige vaccinatie- en testlocaties gaan eerder dicht

Vaccinatie- en testlocaties van de GGD's sluiten de komende dagen soms eerder vanwege de verwachte hittegolf. Onder meer de regio Rotterdam-Rijnmond laat dinsdag weten dat alle locaties tussen 10 en 13 augustus slechts tot 13.00 uur geopend zijn.

Ook in Drenthe, Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland en Limburg worden soms in de middag geen prikken gezet of tests afgenomen. De regionale GGD's melden dat geschrapte afspraken worden verplaatst.

In Noord-Brabant gaat het om onder meer vaccinatielocaties in Den Bosch, Veghel en Waalwijk. In Tilburg blijft het Koning Willem II Stadion geopend voor prikken. Dat komt doordat volgens GGD Hart van Brabant de temperatuur daar beter te reguleren is. GGD Zuid-Limburg sluit alle locaties na 12.00 uur vanwege de hitte.

Ook GGD Drenthe en GGD Twente passen de openingstijden aan. GGD Gelderland-Midden laat weten dat het tropenrooster geldt voor twee vaste vaccinatielocaties in Arnhem en Ede.