De politie heeft nog geen boetes uitgedeeld of mensen aangehouden nadat meerdere boeren afgelopen nacht in hun trekkers langzaam over de A7 tussen Drachten en Heerenveen reden. Zo'n vijftien trekkers, waarvan de meeste zonder kenteken, reden ook tegen het verkeer in.

De boeren reden eerst in de goede richting over de snelweg. Bij Tjalleberd stuitten ze op een politieblokkade, waarna ze zich omdraaiden en spookrijdend de andere kant op reden. Daar kwamen ze opnieuw een blokkade van de politie tegen, waarna ze bij Tijnje de snelweg verlieten.

Een woordvoerder van de politie vertelt dat het ging om een ongeplande actie. "Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie. Onze eerste prioriteit was om deze actie te stoppen, zodat het verkeer weer veilig werd. Dat is gelukt. De trekkers hebben toen de snelweg verlaten via de afrit en de berm. Het was niet mogelijk om ze staande te houden en we konden ze niet identificeren, omdat ze geen kenteken hadden."

Veiligheid prioriteit

De politie-eenheid Noord-Nederland kon niet duidelijk maken waarom de trekkers na de actie niet gestopt konden worden. "Onze prioriteit op dat moment, gezien de actie niet was aangekondigd, is om de actie te stoppen en de situatie weer veilig te maken voor weggebruikers", aldus een woordvoerder.

De demonstranten ontsnapten op hun trekkers via zowel de afslag als de berm. Op de vraag waarom er toen niet achter ze aan is gereden om ze te stoppen, zegt de woordvoerder dat de demonstranten "verschillende kanten" op reden en de politie "eerst de situatie op de snelweg wilde herstellen".

De politie is op zoek naar aanknopingspunten om de actievoerders te identificeren. "Als we dit naar mensen kunnen herleiden, gaan we alsnog boetes uitdelen."

Landbouwvoertuigen moeten sinds 1 januari verplicht een kenteken hebben als zij ook op de openbare weg komen. Sinds 1 juli wordt hierop gecontroleerd, meldde het OM eerder.