Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de afgelopen twee maanden 96 bekeuringen uitgeschreven aan bestuurders van trekkers. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving van EenVandaag. De bestuurders kregen een boete omdat ze met hun trekker op de snelweg reden.

De boeren gingen de afgelopen maanden meermaals met landbouwvoertuigen de weg op om te protesteren. Daarbij reden ze ook op snelwegen, terwijl dat niet mag.

De meeste van de 96 boetes werden uitgeschreven op 28 juni. Die dag protesteerden boeren op meerdere plekken en werden onder meer de A28, A50 en en A7 geblokkeerd. In de avond stonden de boeren voor het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Die dag werden er 21 boetes uitgeschreven.

Op 22 juni, de dag van het grote boerenprotest in het Gelderse Stroe, werden zeventien bekeuringen uitgedeeld.

De OM-woordvoerder laat weten dat het aantal boetes waarschijnlijk nog gaat oplopen. De opsporingsinstanties zijn nog bezig met het onderzoek naar de boerenprotesten.

De politie benadrukt dat protesterende boeren ook voor andere feiten boetes hebben gekregen. Een woordvoerder zegt tegen EenVandaag dat er bijvoorbeeld ook boetes worden uitgedeeld voor het veroorzaken van hinder op de weg, langzaam rijden of stilstaan op de rijbaan. Het zou wekelijks om tientallen bekeuringen gaan.

Boeren blokkeren A35 bij Almelo in beide richtingen
36
Boeren blokkeren A35 bij Almelo in beide richtingen