Nederlandse bedrijven hebben miljoenen verdiend aan bouwprojecten rond het WK voetbal in Qatar, concludeert Trouw na onderzoek. De opbrengst van de projecten varieert volgens de krant van 1,5 miljoen euro tot soms tientallen miljoenen per project.

Zo hielpen Nederlandse bedrijven bij de bouw van een metrostelsel voor voetbalfans die Qatar komende winter bezoeken. Ook bouwden bedrijven mee aan een luchthaven en een compleet nieuwe stad met het grootste WK-stadion. Bedrijven verdienden miljoenen euro's aan die projecten.

Het WK in Qatar is zeer omstreden. De ongeveer twee miljoen arbeidsmigranten die de WK-faciliteiten bouwden, deden dat vaak in erbarmelijke leef- en werkomstandigheden, met naar schatting enkele duizenden doden tot gevolg. Of er ook bij Nederlandse projecten doden zijn gevallen, is niet bekend.

Vanwege de slechte werkomstandigheden riep Amnesty International de wereldvoetbalbond FIFA er eerder dit jaar toe op de arbeidsmigranten te compenseren. Als het aan de mensenrechtenorganisatie ligt, krijgen de honderdduizenden arbeiders 440 miljoen dollar (zo'n 432 miljoen euro). Dat bedrag is precies gelijk aan het prijzengeld dat de FIFA beschikbaar stelt voor de landen die deelnemen aan het WK.

Nederlandse bedrijven laten aan Trouw weten dat ze onder andere naar Qatar gingen in de overtuiging dat ze konden bijdragen aan verandering. Niet alle bedrijven deden voor hun komst onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in Qatar.

Van Gaal: 'Belachelijk dat we een WK in Qatar gaan spelen'
42
Van Gaal: 'Belachelijk dat we een WK in Qatar gaan spelen'