
Raad van State adviseert kabinet geen landelijk lachgasverbod in te voeren
Het kabinet wil recreatief gebruik van lachgas tegengegaan door het op lijst II van de Opiumwet te zetten. Daar staat bijvoorbeeld ook de hennepplant op. Gebruikers van de middelen op deze lijst worden niet vervolgd. Het bezit, de handel, productie, invoer en uitvoer zijn wel strafbaar.
"Je gaat nu iets verbieden waar heel veel uitzonderingen op zijn", licht een woordvoerder van de Raad van State het advies toe tegenover NU.nl. "Een grote groep mensen heeft daar last van."
De Raad van State adviseert het kabinet om te onderzoeken of er ook minder ingrijpende maatregelen tegen illegaal gebruik van lachgas zijn. Preventie, voorlichting en monitoring zijn voorbeelden die het adviesorgaan noemt.
Handhaving bij een verbod is volgens het hoogste onafhankelijke adviesorgaan van de regering waarschijnlijk sowieso lastig. De politie en het Openbaar Ministerie zouden te weinig personeel beschikbaar hebben.
Hier wordt lachgas voor gebruikt (en dit zijn de risico's)
- Lachgas wordt in de geneeskunde gebruikt om patiënten kortdurend onder narcose te brengen. Het gas remt de pijnprikkel en werkt kalmerend.
- Verder wordt lachgas gebruikt als drijfgas voor slagroomspuiten.
- Volgens het Trimbos-instituut heeft lachgas weinig bijwerkingen als je het kortdurend recreatief gebruikt.
- Bij meer gebruik kun je last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in handen en voeten.
- Overmatig gebruik kan leiden tot zenuwschade en in het ergste geval tot verlamming.
Bij landelijk verbod zijn ontheffingen nodig
Als het kabinet besluit een algeheel lachgasverbod toch door te zetten, zullen legale (tussen)handelaren en gebruikers een ontheffing moeten aanvragen voor het gebruik. Te denken valt aan mensen die in de voedingsindustrie en de (dier)geneeskunde werken.
Toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis (Volkgsgezondheid) kondigde eind 2019 naar aanleiding van een advies van Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) een landelijk lachgasverbod aan. Ongeveer tweehonderd gemeenten hadden in 2021 zelf al een verbod op lachgas in uitgaansgebieden ingesteld. Ze wilden niet wachten op het kabinet.
De invoering van een landelijk verbod op lachgas liep in 2021 vertraging op. Toenmalig demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en Blokhuis lieten toen weten dat de kosten voor de handhaving van het verbod niet binnen de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid pasten. Ze schoven de beslissing daarom door naar het nieuwe kabinet.
Tussen 2019 en 2020 daalde het gebruik van lachgas onder de volwassenen bevolking van 3,2 procent naar 2,1 procent, blijkt uit de nationale drugsmonitor van het Trimbos-instituut. In 2021 gebruikte 1,6 procent van de volwassenen lachgas.

NUjij: Uitgelichte reacties