Maandag treedt het Nationaal Hitteplan in werking, meldt het RIVM zondag. Ook waarschuwt het instituut voor smog door de hitte in een groot deel van Europa. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen er klachten door krijgen.

Met het Nationaal Hitteplan waarschuwt het RIVM met name zorgorganisaties voor verwachte aanhoudende warmte. Bij dergelijke hitte moeten maatregelen worden getroffen om kwetsbare groepen, zoals ouderen, te beschermen.

Door warm weer kunnen mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen ongemakken en ernstige gezondheidsproblemen ervaren.

Het gaat dan niet alleen om vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen, maar ook om uitdroging en hitteberoertes.

Ouderen zijn het kwetsbaarst

Ouderen vormen de grootste kwetsbare groep, aangezien zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden. Ook hebben ze minder snel dorst dan jongere mensen.

Ook anderen kunnen problemen krijgen door hitte en smog, zoals mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, dak- en thuislozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen.

"Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer (zomersmog) hebben invloed op iedereen. Maar ook zomersmog kent kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht", aldus het RIVM.

Het advies is om voldoende water te drinken, woningen koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert dierenhouders extra goed op hun (huis)dieren te letten. "Je kunt hen beschermen tegen de hitte door schaduwplekken en extra watervoorzieningen te creëren."