De twee mannen die een antisemitische muurschildering van Ajax-voetballer Steven Berghuis maakten, moeten naar het Holocaustmonument in Amsterdam. Dat heeft de politierechter in Rotterdam dinsdag geoordeeld. De 42-jarige man uit Hoogvliet en 47-jarige Rotterdammer moeten een verslag over hun bezoek schrijven.

De karikatuur van Berghuis werd 24 juli vorig jaar ontdekt op een muur aan de Schuttersweg in de Rotterdamse wijk Crooswijk. In de afbeelding was de voormalig Feyenoord-speler na zijn overstap naar de grote rivaal uit Amsterdam afgebeeld in concentratiekampkledij, een gele ster met de letter J, een keppeltje en grote neus, voorzien van de tekst "Joden lopen altijd weg".

De rechter noemde de muurschildering "schokkend". De mannen hadden volgens de rechter een "volslagen gebrek aan enig vermogen tot verplaatsing in wat de Holocaust heeft gedaan en nog steeds doet met de Joodse gemeenschap in het algemeen en overlevenden en hun nabestaanden in het bijzonder".

De verdachte uit Hoogvliet zei tijdens de zitting vorige maand dat het "nooit de bedoeling was om iemand te beledigen". "Als dat is gebeurd, dan spijt me dat", zei hij. "Het was meer een beetje satire, waar misschien een beetje frustratie bij zat."

De advocaat van Rotterdammer M. vroeg om vrijspraak. Volgens hem had zijn cliënt niet de uiteindelijke "weerzinwekkende, discriminerend en walgelijke" prent gemaakt.

De mannen kregen naast het opgelegde bezoek ook een voorwaardelijke taakstraf van zestig uur. Het Openbaar Ministerie had voor beide mannen een taakstraf van zestig uur geëist. Volgens de officier van justitie maakte het duo zich met de prent schuldig aan groepsbelediging van Joden.