Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak tegen een zestienjarige jongen uit Heerenveen donderdag geseponeerd. De jongen zou dinsdagavond met zijn tractor op agenten zijn ingereden en werd daarop gearresteerd. Daarbij schoot de politie op zijn tractor.

Het OM verdacht de jongen uit Heerenveen eerder van poging tot doodslag. Die verdenking hield geen stand na een eerste onderzoek. Nu alle onderzoeksresultaten binnen zijn, ziet justitie geen aanknopingspunten om de zaak voort te zetten. De jongen was woensdag al vrijgelaten.

"Op basis van een zorgvuldig en tegelijkertijd snel onderzoek komt het OM achteraf bezien tot de conclusie dat er geen aanknopingspunten zijn voor het vervolgen van deze jongeman", meldt het OM.

De jongen was een van drie opgepakte boeren. De andere twee, een 34-jarige man uit Heerenveen en een 46-jarige man uit Opsterland, zijn nog verdachten.

Boerenzoon (16) over schietincident politie: 'Zit vol vraagtekens'
119
Boerenzoon (16) over schietincident politie: 'Zit vol vraagtekens'

Onderzoek Rijksrecherche loopt nog

Het boerenprotest op de A32 bij Heerenveen liep dinsdagavond uit de hand. De politie probeerde het protest te beëindigen en bij schermutselingen zouden trekkers op agenten zijn ingereden. Op beelden is dat niet te zien.

Uiteindelijk ging de zestienjarige jongen ervandoor en werd er geschoten op zijn trekker. Een groep boeren protesteerde daarom woensdag bij het politiebureau in Heerenveen waar de jongen tijdelijk vastzat.

Zoals vaker bij zaken waar de politie heeft geschoten, onderzoekt de Rijksrecherche het vuurwapengebruik van de agenten. Dat onderzoek loopt nog en staat los van het justitieel onderzoek naar de gebeurtenissen bij het boerenprotest in Heerenveen.

Ondertussen gingen er donderdag beelden rond van een tractor die de woning van een betrokken agent zou hebben belaagd met brandende strobalen. De beelden bleken oud en de woning op de beelden was niet van een politieagent.

Politie schiet gericht bij boerenprotest in Heerenveen
35
Politie schiet gericht bij boerenprotest in Heerenveen