De rechtbank heeft donderdag opnieuw een verdachte tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld in een moordzaak die onderdeel is van het omvangrijke liquidatieproces Eris rond motorclub Caloh Wagoh. De tweede verdachte werd vrijgesproken.

Volgens de rechtbank staat vast dat Ferrel T. (35) betrokken was bij de liquidatie van de 25-jarige Amsterdammer Justin Jap Tjong. Hij heeft hem op 31 januari 2017 in de val gelokt, wat leidde tot zijn dood in Amsterdam-Osdorp. Jap Tjong werd van dichtbij tientallen keren beschoten. De advocaat van T. laat weten dat hij het vonnis nog met zijn cliënt moet bespreken, maar weet vrijwel zeker dat hij zich er niet bij neerlegt.

Medeverdachte Guyno O. (30) is door de rechtbank vrijgesproken, omdat niet bewezen kan worden dat hij weet had van de liquidatie. Het Openbaar Ministerie kan nog niet aangeven of het in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak.

Over de aanwezigheid van de beide verdachten bij de uitspraak in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol bleek een misverstand te bestaan. Alle twee waren ze er niet, maar ze hadden er wel graag willen zijn, bleek op het laatste moment. De rechtbank tuigde daarom nog snel een livestreamverbinding op en na ruim een uur vertraging kon de rechtbankvoorzitter de uitspraak voorlezen.

Motief was vergismoord op Hakim Changachi

Het motief voor de moord ligt in de 'vergismoord' op Hakim Changachi (31), op 12 januari 2017 in Utrecht. Jap Tjong zou de chauffeur zijn geweest bij deze moordexpeditie, T. en O. de schutters. T. en O. zijn eerder tot lange celstraffen veroordeeld voor onder meer de vergismoord.

Changachi, die in dezelfde flat woonde, werd aangezien voor het eigenlijke doelwit. Toen plannen werden gemaakt om het eigenlijke doelwit alsnog dood te schieten, zou Jap Tjong bang zijn geworden. Ruim twee weken na de vergismoord werd hij vervolgens zelf doodgeschoten. Een door de advocaat van T. geopperd alternatief scenario, namelijk dat hij geen weet had van de vergelding, noemt de rechtbank niet aannemelijk. "T. heeft een cruciale rol gespeeld voor, tijdens en na de moord."

De moord op Jap Tjong zou zijn gepleegd in opdracht van Caloh Wagoh-oprichter Delano 'Keylow' R. De voorman van de inmiddels verboden motorclub is een van de mannen die eerder deze week in het Eris-proces tot levenslang is veroordeeld.

Met deze moord zou R. zich hebben willen bewijzen tegenover Ridouan T., hoofdverdachte in weer een ander zeer omvangrijk liquidatieproces, Marengo. T. hoorde vorige week een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen. De rechtbank zal vermoedelijk niet eerder dan medio volgend jaar uitspraak in deze zaak doen.

In het Caloh Wagoh-proces zijn afgelopen dinsdag drie mannen veroordeeld tot de langst mogelijke straf.