Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) roepen boerenorganisaties donderdag op alsnog met "gespreksleider" Johan Remkes te gaan praten.

Van der Wal en Staghouwer hopen dat de organisaties in gesprek gaan met Remkes om "juist nu" hun bedenkingen bij het stikstofbeleid op tafel te leggen. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten aan het ANP.

Eerder op de dag liet landbouworganisatie LTO Nederland weten juist af te zien van een gesprek. Daarmee sloot LTO zich aan bij de meer activistische boeren van Farmer Defence Force en Agractie, die ook niets zien in een gesprek met Remkes.

"Een dictaat" noemde LTO de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot te reduceren. De organisatie vreest "met dergelijke grootschalige ingrepen op korte termijn kaalslag op het platteland".

Eerder deze week was LTO nog gematigd positief over een mogelijk gesprek met Remkes, die in een verklaring "een bestuurlijk zwaargewicht met diepe kennis van het stikstofdossier" werd genoemd.

Wel maakte LTO toen al het voorbehoud dat de huidige plannen voor stikstofreducties en de daarmee samenhangende inkrimping van de veestapel bespreekbaar moesten zijn; er moest over "de echte pijnpunten" gesproken kunnen worden. "Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin."

Inmiddels is de organisatie dus tot de conclusie gekomen dat die ruimte er niet is.