De drie verdachten die bij bij het boerenprotest langs de A32 bij Heerenveen op de politie zouden zijn ingereden worden door het Openbaar Ministerie (OM) niet langer verdacht van poging tot doodslag. Het drietal is vrijgelaten, maar blijft wel verdachte. Het OM onderzoekt of ze worden vervolgd voor andere misdrijven.

"Er is geen aanleiding de verdachten langer vast te houden op de verdenking van poging tot doodslag", meldt het OM. Dat is tot de conclusie gekomen dat de onderzoeksresultaten geen grondslag geven om de drie nog langer te verdenken van poging tot doodslag.

De drie boeren blijven wel verdachten, laat een woordvoerder van het OM aan NU.nl weten. "Er zijn alleen onvoldoende aanknopingspunten om uit te gaan van poging tot doodslag."

De officier van justitie heeft nog niet besloten of de drie worden vervolgd en zo ja, waarvoor. Het hele onderzoek moet namelijk nog worden afgerond. "Van alle onderzoeksgegevens moet nog worden bekeken wat overblijft", aldus de woordvoerder van het OM.

Politie schiet gericht bij boerenprotest in Heerenveen
35
Politie schiet gericht bij boerenprotest in Heerenveen

Politie schiet gericht bij boerenprotest A32

Bij het boerenprotest kwam de politie dinsdagavond in actie. Daarbij werd gericht geschoten en werden ook waarschuwingsschoten gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt. Dat gebeurde bij een oprit naar de A32. Een 34-jarige man en een 16-jarige jongen (beiden uit Heerenveen) werden daarbij gearresteerd. Ook een 46-jarige man uit Opsterland werd opgepakt.

Zoals vaker in situaties waarbij de politie schoten lost, doet de Rijksrecherche onafhankelijk onderzoek naar de vraag of dat terecht was. Dat onderzoek is ook nog in volle gang.

Op sociale media gaan beelden en filmpjes rond van het incident. Ook gaan berichten rond waarin persoonsgegevens van de agenten worden gedeeld. De politie roept op te stoppen met de berichten over de agenten. De berichten zijn namelijk "erg intimiderend en bedreigend", aldus de politie.