De drie boeren die dinsdag werden opgepakt tijdens een protest in Heerenveen, zijn aangehouden vanwege poging tot doodslag. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt wat zich precies heeft afgespeeld en of die verdenking blijft staan.

Bij het boerenprotest kwam de politie dinsdagavond in actie. Daarbij werd gericht geschoten en werden ook waarschuwingsschoten gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt. Dat gebeurde bij een oprit naar de A32. Drie mannen werden daarbij opgepakt.

De verdachten zijn een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland, een 34-jarige man uit de gemeente Heerenveen en een 16-jarige jongen uit de gemeente Heerenveen. Het politieonderzoek gaat zich nu op de gedragingen van het drietal richten.

"Afhankelijk van de uitkomsten van dat onderzoek wordt duidelijk of de personen langer vast blijven zitten of niet. Vooralsnog zitten zij vast", aldus het OM. Het drietal wordt binnen afzienbare tijd voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zoals vaker in situaties waarbij de politie schoten lost, doet de Rijksrecherche onafhankelijk onderzoek naar de vraag of dat terecht was.

Op sociale media gaan beelden en filmpjes rond van het incident. Ook gaan berichten rond waarin persoonsgegevens van de agenten worden gedeeld. De politie roept op te stoppen met de berichten over de agenten. De berichten zijn namelijk "erg intimiderend en bedreigend", aldus de politie.

Waarom de protesterende boeren de vlag op z'n kop houden
77
Waarom de protesterende boeren de vlag op z'n kop houden