Een groep boeren die al duurzaam werken, presenteert woensdag het Groenboerenplan met aanbevelingen die ook hun collega's perspectief zullen bieden, meldt Trouw.

Om boeren een goede toekomst te bieden, moeten de overheid, supermarkten en banken op een andere manier gaan werken, vinden de 2.500 boeren achter het plan.

Zo moeten boeren die duurzaam werken een hogere prijs voor hun producten krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door de btw-tarieven aan te passen, waardoor de winstmarge voor biologische boeren groter wordt.

Het plan adviseert bedrijven ook om niet meer dieren te houden dan er grond beschikbaar is voor eigen voer en verspreiding van de mest. "Sluit de kringloop", staat in de aanbevelingen.

"Met minder stikstof en zonder kunstmest kunnen boeren een goed inkomen verdienen. Dat is ook voor anderen mogelijk", zegt melkveehouder Arie van den Berg in Trouw.

Het plan stelt een gelijktijdige aanpak van verschillende problemen, zoals stikstof, klimaat en waterklimaat, voor. Dat is "nuttig", vindt Imke de Boer, hoogleraar dieren en duurzame voedselsystemen.

De boeren overhandigen het Groenboerenplan woensdag aan ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).