Een agent heeft dinsdagavond gericht geschoten bij een boerenprotest bij Heerenveen. Volgens de politie probeerden rellende boeren met tractoren in te rijden op agenten en dienstauto's. Eerder werden al waarschuwingsschoten gelost, meldt de politie Friesland. Niemand raakte gewond. De rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het incident.

Een van de trekkers is door de gerichte schoten geraakt. Drie mensen zijn opgepakt. Niemand is gewond geraakt.

Het incident vond plaats bij een oprit naar de A32 bij Heerenveen. Tractorbestuurders probeerden rond 22.40 uur op de agenten en de politievoertuigen in te rijden, zegt de politie. De agent loste daarop waarschuwingsschoten. Daarna werd gericht geschoten.

De Rijksrecherche gaat onderzoeken of de agent terecht heeft geschoten, meldt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland aan NU.nl. Een (niet-geverifieerde) video op Twitter wekt de indruk dat de tractor niet op de agenten inreed voordat die werd beschoten, maar onafhankelijke politie-experts benadrukken in dit soort situaties vaak dat het lastig is om op basis van één video te concluderen dat de politie verkeerd handelde. Een video vertelt namelijk niet wat er vóór en na de opname gebeurde, en ook niet hoe de situatie er vanuit het standpunt van de politie uitzag. Dat alles zal dus uit het onderzoek moeten blijken.

Maarten Brink van politiebond ACP zegt de beelden online te hebben gezien, maar vindt dat het onduidelijk is wat aan het incident voorafging. Agenten grijpen "nooit zomaar naar het vuurwapen", zegt de vakbondsman. "Het pistool is het zwaarste middel."

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs ziet dat een meerderheid van de boeren demonstraties zonder geweld en zonder gevaarlijke situaties wil. "Maar op sommige plaatsen worden de protesten grimmiger, zoals in Friesland dinsdagavond. Ook sluiten er opruiers aan, die we kennen van eerdere demonstraties. Die hebben maar één doel: geweld tegen de overheid. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling."

Politie schiet gericht bij boerenprotest in Heerenveen
35
Politie schiet gericht bij boerenprotest in Heerenveen

Protesten door het hele land

Boeren hebben in de nacht van dinsdag op woensdag met trekkers opnieuw een distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten geblokkeerd, na een eerdere blokkade op dinsdagochtend. Volgens lokale media is de politie in gesprek met de boeren bij het distributiecentrum aan het Helmhout. Het is nog onduidelijk hoelang de blokkade zal duren.

Boeren zijn dinsdagavond ook op enkele andere plaatsen in het land in actie gekomen. Zo vond op de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn een kortstondige blokkade plaats. Ook zijn er hooibalen en autobanden in brand gestoken. De brandweer heeft het vuur geblust.

In Geldermalsen en Weert werden distributiecentra dinsdagavond opnieuw enige tijd geblokkeerd. Ook vanuit Schaijk is een stoet trekkers vertrokken, maar het is niet duidelijk wat hun bestemming is.

Regionale media meldden dinsdagavond dat in Sint Annaparochie (Friesland) vrachtwagens en tractoren de poorten van een groothandel in groente en fruit blokkeerden.

Eerder op dinsdag leken alle boerenacties ten einde te zijn gekomen. De laatste boeren vertrokken na een ultimatum rond 18.00 uur uit Gaarkeuken. Eerder kwamen acties in Haaksbergen, Drachten, Gieten, Hengelo, Heerenveen en Nijkerk al ten einde.

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) noemde de dagenlange blokkades van distributiecentra eerder op de dag "niet oké". De boeren zijn sinds maandag bezig met een grootschalige protestactie tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Yesilgöz wil dat de boeren actie gaan voeren op een manier waarop "niet andere mensen in de problemen worden gebracht". Supermarkten zeggen al "tientallen miljoenen euro's" aan schade te hebben geleden door blokkades bij distributiecentra.

Groningen Airport Eelde woensdag decor van protest

De boeren zullen woensdagochtend protesteren bij Groningen Airport Eelde, bevestigen burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo en vliegvelddirecteur Meiltje de Groot tegenover RTV Drenthe. Het protest vindt plaats "in goed overleg" met de autoriteiten, zegt Thijsen.

"Er is contact geweest met de boeren, het Openbaar Ministerie, de politie, de marechaussee en de gemeente", zegt Thijsen, die van plan is bij het protest aanwezig te zijn." Hij rekent erop dat het protest ordentelijk zal verlopen, omdat de boeren hebben gezegd dat zij het protest netjes willen houden.