Een 7 meter lange dode bultrug is dinsdag aangespoeld op het strand van Vlieland. Het kadaver ligt op de Vliehors, een afgesloten gebied van een oefenterrein van Defensie, aldus marien bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht.

Waaraan het dier is overleden, is nog niet bekend. Sectie moet dat uitwijzen.

Het stoffelijk overschot wordt naar Harlingen overgebracht. Daar gaat IJsseldijk het dier woensdag onderzoeken, samen met collega's van Naturalis Biodiversity Center in Leiden en Wageningen University.

"Als Universiteit Utrecht richten we ons op de doodsoorzaak. Naturalis neemt de schedel mee voor de eigen collectie. Wageningen focust zich op de maag en de darmen voor onderzoek naar het voedsel van de bultrug", legt IJsseldijk uit. Als niemand geïnteresseerd is in de resten, wordt het lijf van de bultrug na onderzoek vernietigd.

Bij Zeeland werd vorige maand een paar keer een bultrug gezien. Het is niet bekend of het om hetzelfde dier gaat. IJsseldijk: "We zien steeds vaker bultruggen in de zuidelijke Noordzee. Dat gaat vrijwel altijd goed, vaak blijft het bij de waarneming. Deze walvissoort kan prima in ondiep water leven. Maar de bultrug die onlangs is gezien, leek vrij mager en zag er niet supergezond uit."

De bultrug bij Zeeland had kenmerkende wondjes op de rug. Het kadaver op Vlieland ligt op de rug op het strand. Daardoor is het nog niet te identificeren. IJsseldijk: "We willen weten of dit hetzelfde dier was en hoe mager het was. En dan kunnen we misschien iets verder gaan en uitzoeken of het ziek was en wat het dan had."

Bekijk beelden van de aangespoelde bultrug op Vlieland
32
Bekijk beelden van de aangespoelde bultrug op Vlieland