Dit liveblog is gesloten.

Hallo en welkom in dit liveblog. Hier hield de redactie van NU.nl je op de hoogte van de boerenprotesten op maandag 4 juli.

  • Boeren blokkeerden meerdere distributiecentra van supermarkten.
  • Duizenden mensen kregen boodschappen niet geleverd.
  • Hier en daar wierpen agrariërs ook wegblokkades op.
  • Afsluitdijk richting Noord-Holland was tijdje dicht
  • Politie meldt 167 boetes en 2 aanhoudingen
maandag 4 juli om 20:32
Maandag 4 juli komt ten einde en daarmee ook onze live berichtgeving over de boerenprotesten van vandaag. Nieuwe, grote ontwikkelingen zijn uiteraard te lezen op onze site. De belangrijkste gebeurtenissen van vandaag hebben wij samengevat in de eerste post.
maandag 4 juli om 20:28
ME beëindigt blokkade van distributiecentrum in Sneek
De Mobiele Eenheid heeft maandagavond een blokkade van een distributiecentrum in Sneek beëindigd. Daarbij zijn vier mensen aangehouden, laat de politie weten, onder meer voor openbare geweldpleging en het blokkeren van de weg. Een grote groep actievoerders weigerde eerder op de avond te vertrekken, ondanks meerdere waarschuwingen.

De actie was opgezet door boeren, maar er kwamen volgens de politie ook mensen op af die "geen actievoerders" waren. Burgemeester Jannewietske de Vries (gemeente Súdwest-Fryslân) gaf vanwege de situatie een noodbevel af voor het industrieterrein waar het distributiecentrum zich bevindt. Rond 22.00 uur was het volgens de politie weer rustig in Sneek.
maandag 4 juli om 19:38
Meerdere mensen gearresteerd in Sneek
Bij de ME-actie in Sneek zijn meerdere mensen gearresteerd. Boeren blokkeren daar een terrein van een distributiecentrum. Ondanks meerdere waarschuwingen weigert de groep te vertrekken. 

Volgens de politie heeft een groep mensen die "geen actievoerders" zijn zich gedurende de dag bij de boeren aangesloten. "Iedereen wordt nu gevorderd om te vertrekken", laat een woordvoerder weten. Burgemeester Jannewietske de Vries (gemeente Súdwest-Fryslân) heeft een noodbevel afgegeven vanwege de situatie.
maandag 4 juli om 19:33
ME grijpt in tijdens boerenprotest bij distributiecentrum in Sneek
45
ME grijpt in tijdens boerenprotest bij distributiecentrum in Sneek
maandag 4 juli om 19:30
Andermaal blokkade op A37 opgeheven
Voor de tweede keer is de A37 bij de grensovergang met Duitsland vrijgegeven. Eerder maakte de Mobiele Eenheid (ME) een einde aan de blokkade. Tractors reden netjes achter de ME-busjes aan, maar draaiden daarna weer diezelfde weg op. Politie en ME hebben later op de avond weer een einde gemaakt aan de boerenblokkade. 

De trekkers zijn vertrokken in de richting van Emmen. De politie vertrouwt het nog niet helemaal. Een helikopter hangt boven de trekkers om hun aftocht in de gaten te houden.
maandag 4 juli om 18:42
ME ingezet bij distributiecentrum in Sneek
Bij een distributiecentrum van supermarktketen Poiesz in Sneek heeft de politie de Mobiele Eenheid (ME) ingezet tegen een groep protesterende boeren. Volgens de Leeuwarder Courant staan de boeren daar al sinds vanmorgen. Ze blokkeren de ingang van het distributiecentrum met tractoren. 

De politie meldt dat de boeren na meerdere waarschuwingen en een WOM-brief (Wet openbare manifestaties) nog steeds weigeren te vertrekken. Daarom is nu de ME ingezet. De actie is op dit moment nog gaande, meldt de politie Friesland.
maandag 4 juli om 18:31
Politie zou blokkade in andere richting Afsluitdijk hebben voorkomen
De politie heeft voorkomen dat boeren ook de andere richting van de Afsluitdijk afsloten voor verkeer, zo meldt NH Nieuws

De politie stond op de oprit van de A7 in Den Oever om de boeren te stoppen.
maandag 4 juli om 18:21
Ook LTO wil dat boeren stoppen met blokkeren distributiecentra
Belangenvereniging LTO roept boeren die distributiecentra blokkeren op daarmee te stoppen voordat de voedselvoorziening in gevaar komt. "Het is mogelijk dat acties rond distributiecentra de voedselvoorziening raken en ook ouderen en kwetsbaren die geen boodschappen ontvangen", zegt voorzitter Sjaak van der Tak. "Zet deze actie niet te lang door."

LTO noemt de blokkades van distributielocaties en ook snelwegen een onaanvaardbare manier van actievoeren. "Een overgrote meerderheid van onze leden kijkt net als de rest van Nederland met afkeuring naar dergelijke acties, die ongeschikt en onwettelijk zijn", licht een woordvoerder toe.

LTO vindt bovendien dat de acties geen zoden aan de dijk zetten voor de boeren, die ontstemd zijn over de stikstofplannen van het kabinet. "Het moet over de inhoud gaan", zegt de woordvoerder. "We hebben de steun van de samenleving hard nodig om met de provincies tot beter beleid te komen. Maar het moet dan wel over dat beleid gaan en niet over de acties."
maandag 4 juli om 17:59
Burgemeesters roepen op te stoppen met blokkades bij distributiecentra
De burgemeesters van Zwolle, Deventer en Raalte roepen in een gezamenlijke verklaring op de boerenblokkades bij distributiecentra van supermarkten om 20.00 uur te beëindigen. In de drie Overijsselse plaatsen zijn voedseldistributiecentra geblokkeerd door protesterende boeren.

"Ondanks alle begrip voor het demonstratierecht en de frustraties van boeren, zit er aan de blokkadeacties een houdbaarheidsdatum", laten burgemeesters Peter Snijders (Zwolle), Ron König (Deventer) en Martijn Dadema (Raalte) weten. "De boerenprotesten zijn de afgelopen tijd doorgedrongen tot de Nederlandse woonkamers, maar niemand zit te wachten op een lege ijskast."

In Zwolle is een distributiecentrum van Albert Heijn geblokkeerd. In Raalte is er een blokkade bij een centrum van de Jumbo en in Deventer gaat het om centra van de ALDI, Coop en groothandel Sligro.
maandag 4 juli om 17:58
Boomstammen op Mediapark zijn weg
De blokkade met boomstammen bij de ingang van het Mediapark is voorbij. Dat laat de gemeente Hilversum weten. De actievoerende boeren, die rond 9.00 uur boomstammen neerlegden bij de ingang van het mediacomplex, hebben de stammen ook weer meegenomen.

Het is niet duidelijk waarom de boeren hebben besloten de actie te stoppen. "Ze zijn weg", aldus een woordvoerder van de gemeente. Er is geen dwang geweest vanuit de gemeente of de politie, zegt hij. De hele dag konden auto's het Mediapark niet via de reguliere hoofdingang bereiken.
maandag 4 juli om 17:51
Enige alternatief voor Afsluitdijk is ritje via Flevoland
De afsluiting van de Afsluitdijk richting Noord-Holland heeft nog niet tot lange files op de A7 geleid. Een woordvoerder van de ANWB zegt dat het enige alternatief voor verkeer dat naar Noord-Holland wil een ritje via Flevoland is. Hoelang de boerenblokkade gaat duren, is onbekend. 

Verder zijn er nog maar enkele blokkades in de rest van het land.
maandag 4 juli om 17:47
Rutte heeft veel vertrouwen in Remkes als bemiddelaar
Premier Mark Rutte heeft "heel veel vertrouwen" in Johan Remkes als bemiddelaar in het conflict met de boeren over de stikstofplannen van het kabinet. Remkes is "zeer gerespecteerd" en heeft "een enorme staat van dienst", aldus Rutte.

Een aantal organisaties van de boeren wijst Remkes af. Voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie noemde de benoeming van Remkes "onzin". Voorzitter Mark van den Oever van de Farmers Defence Force (FDF) zei dat "dit plan is afgekeurd".

Rutte riep protesterende boeren op zich aan de wet te houden. "Zorg dat er draagvlak blijft voor het protest."
maandag 4 juli om 17:30
Landelijke politiechef Willem Woelders: "We houden er rekening mee dat er vanavond nog wel het een en ander komt. Wij blijven gewoon paraat, ook morgen en de dagen daarna. Ik hoop dat we het hoogtepunt wel gehad hebben."
maandag 4 juli om 17:15
Noodverordening in Nijkerk wegens blokkade distributiecentra
In Nijkerk is vanavond een noodverordening ingesteld om de boerenblokkades van distributiecentra "in te dammen", laat de gemeente weten. Sinds de ochtend hebben boeren met tractoren distributielocaties van supermarkt Boni, zuivelcoöperatie Arla en een horecagroothandel geblokkeerd.

"De politie geeft de boeren de mogelijkheid om uit eigen initiatief met hun trekkers te vertrekken", laat de gemeente Nijkerk weten in een verklaring. "Als de boeren hier geen gehoor aan geven, kan de politie op basis van de noodverordening ingrijpen om de blokkades op te heffen."

Een noodverordening is zeldzaam en wordt alleen afgekondigd als andere maatregelen niet afdoende zijn. Bij een noodverordening wordt namelijk inbreuk gemaakt op grondrechten.
maandag 4 juli om 17:09
Vissers tevreden over 'publieksvriendelijke havenblokkades'
De vissers die zich vandaag aansloten bij de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet, vinden dat hun eigen acties "publieksvriendelijk" zijn verlopen. Tientallen kotterschepen, met daarop honderden bemanningsleden, blokkeerden diverse havens. Ook de veerdiensten naar de Waddeneilanden werden gehinderd. Maar de acties duurden volgens de vissers niet heel erg lang, hooguit een aantal uren.
maandag 4 juli om 16:42
Boerenblokkade bij Rijnbrug Rhenen 
Boeren blokkeren op de N233 bij Rhenen de Rijnbrug. Er staan daar tien trekkers geparkeerd. Het verkeer staat daardoor vast en politie is met busjes en helikopters aanwezig. 

(foto: DroneByHenri)
maandag 4 juli om 16:21
Groep Urkers voert ook actie
Ook op Urk zijn er boeren en een groep Urkers besloot ook om actie te voeren. Op de A6 vlakbij hun woonplaats zorgde een 'langzaamaanactie' voor lange files in beide richtingen. 

De Urkers zwaaiden met vlaggen van Urk en sommigen hadden fakkels meegenomen. Een brandende fakkel belandde in de berm en zo ontstond nog een middenbermbrandje.
maandag 4 juli om 16:13
Opritten van A1 richting Duitse grens door politie afgesloten
Boeren zijn de A1 bij De Lutte opgereden en hebben de weg richting de Duitse grens volledig geblokkeerd. Op last van de politie zijn alle opritten van de A1 richting de Duitse grens afgesloten. Ook de opritten van de Duitse kant van de snelweg zijn dicht.
maandag 4 juli om 16:02
'Dit is puur een waarschuwing'
"Het platleggen van de distributiecentra vandaag was puur een waarschuwing. Als de regering doorgaat met dit stikstofplan dan gaan we meer lege schappen zien", dreigt boerin Sanne Ezendam en boer Koos Cromwijk op een zelf georganiseerde persconferentie in Utrecht. 

Bij de bijeenkomst waren vijftig boeren aanwezig. De twee sprekende boeren willen opnieuw naar de plannen gaan kijken en met andere sectoren om de tafel gaan. "Deze plannen is een mes in onze rug." Ze zeiden ook nog dat ze bereid zijn om de hele zomer door te gaan met actievoeren. 
maandag 4 juli om 15:49
'Nog geen grote incidenten'
De politie heeft nog niet met "grote incidenten" te maken gehad bij de boerenprotesten vandaag. Dat zei landelijk politiechef Willem Woelders aan het einde van de middag. 

"Er is over het algemeen goed overleg geweest met de actievoerders", aldus Woelders. "We hebben op een aantal plaatsen moeten ingrijpen en een aantal processen-verbaal uitgeschreven. Er is tot nu toe één aanhouding geweest." Volgens de politiechef waren er met de actievoerende boeren "over het algemeen goeie afspraken te maken".

Wat er de komende tijd staat te gebeuren is "koffiedik kijken", zegt Woelders. "We houden er rekening mee dat er vanavond nog wel het een en ander komt. Wij blijven gewoon paraat, ook morgen en de dagen daarna. Ik hoop dat we het hoogtepunt wel gehad hebben."

De ene aanhouding waar de politiechef het over had ging om een tractorbestuurder bij de blokkade op de A67 bij Hapert. Hij kon geen indentiteitsbewijs laten zien. Later werd er nog iemand aangehouden. 

De tweede aanhouding betreft een zeventigjarige man uit Deurne. Hij wilde niet weggaan bij een blokkade op de A67 richting Venlo, bij de afrit Middenpeelweg N277. Tractors probeerden daar de oprit naar de A67 te blokkeren. "De man uit Deurne werd meerdere malen gevorderd om te vertrekken, maar gaf hier geen gehoor aan", aldus de politie die verder meldt dat er in totaal tot nu toe 167 boetes zijn uitgedeeld.
maandag 4 juli om 15:46
Provincies gaan door met plannen stikstofreductie ondanks benoeming Remkes en protesten
Ondanks de benoeming door het kabinet van oud-minister Johan Remkes en de voortdurende boerenprotesten gaan de provincies door met plannen om te komen tot stikstofreductie, blijkt uit een rondgang van NU.nl. "Nu wachten is geen goed idee", zegt de woordvoerder van de provincie Gelderland.

Lees hier verder.
maandag 4 juli om 15:44
Supermarktkoepel CBL vreest miljoenenschade
Supermarktkoepel CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarktbranche als blokkades bij distributiecentra nog lang aanhouden. Ook waarschuwen de supers consumenten voor de beschikbaarheid van versproducten in de winkels. Die worden normaal meerdere keren per dag bevoorraad maar dat is nu soms niet mogelijk.
maandag 4 juli om 15:40
Boeren protesteren overal
De boeren die boos zijn op het kabinet wegens de stikstofplannen protesteren niet alleen op snelwegen en bij distributiecentra. Ze zijn ook te vinden bij natuurgebieden, afvalbedrijven en industrieterreinen. Ook bij het Chemiepark (hier op de foto) demonstreren boeren tegen het stikstofbeleid.
maandag 4 juli om 15:36
'Ik ga zo bij file appels uitdelen'
Een bijzonder protest op de A16 bij Moerdijk. Daar houdt boer Richard Verhaaf een solodemonstratie. In zijn eentje is hij aan het dansen en zingen op boerenmuziek. Aan zijn net naast de snelweg geparkeerde tractor staat de tekst 'steun de boer' geplakt. 

"Dit is veel beter dan distributiecentra blokkeren. We moeten de mensen mee krijgen en niet tegenwerken", zegt de boer tegen Omroep Brabant terwijl ondertussen iedereen toeterend voorbijrijdt. "Dit is toch genieten? Zo hoort het. We vermaken de mensen. Ze zullen weten dat we er zijn. Ik krijg enorm veel steun, zoveel getoeter hier. Als er zo file komt ga ik appels uitdelen."
maandag 4 juli om 15:19
Staatsbosbeheer laat boeren foto's maken bij Radio Kootwijk
Eerder berichtten we al over de boeren bij Radio Kootwijk. Zij wilden daar graag foto's maken voor het monumentale zendgebouw. Staatsbosbeheer heeft toestemming gegeven om met tractors het natuurgebied binnen te rijden. 

Staatsbosbeheer hoopt zo de boel beheersbaar te houden zonder dat het natuurgebied beschadigd wordt. Na overleg mochten de boeren via de Radioweg naar het zendgebouw rijden en daar opnames maken, op voorwaarde dat ze direct daarna weer zouden vertrekken. Dat is ook gebeurd volgens Staatsbosbeheer. De stoet boeren kwam naar Radio Kootwijk in het kader van de landelijke acties maandag tegen het stikstofbeleid, maar waarom ze nu precies wilden poseren voor het zendgebouw is onduidelijk, aldus de gebiedsbeheerder.
maandag 4 juli om 15:17
Bij het ene afvalbedrijf zijn de boeren weg, bij de ander gaan ze door
Boeren protesteren ook bij afvalbedrijven in Nederland. Afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo wordt nog steeds geblokkeerd door trekkers. Bij afvalbedrijf PreZero, waar eveneens een blokkade aan de gang was, zijn de protesterende boeren rond 15.00 uur vertrokken.


maandag 4 juli om 15:00
NU.nl-eindredacteur Marjolijn Ruijgrok wilde een broodje halen, maar had vrij weinig keuze in de plaatselijke supermarkt.
maandag 4 juli om 14:57
Minder zuivel, vlees en andere versproducten in super door boerenblokkade
De gevolgen van de blokkade van verschillende supermarktdistributiecentra begint inmiddels zichtbaar te worden in veel supers, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) tegen NU.nl. Het is vooral te zien aan gaten in schappen waar normaal gesproken versproducten, zoals eieren, fruit en vlees, liggen.

Lees hier verder
maandag 4 juli om 14:52
Boerenblokkade A37 bij Zwartemeer afgelopen
De ME heeft een einde gemaakt aan de boerenblokkade op de A37 bij Zwartemeer. De boeren reden achter de ME-busjes aan, in de richting van Emmen en Hoogeveen. 

Tractors blokkeerden vanmiddag de A37 vanaf de Duitse grens in de richting van Hoogeveen. In beide richtingen stond het verkeer muurvast. Agenten werden daar door boeren geïntimideerd en bedreigd. De politie gaf hen uiteindelijk een laatste waarschuwing en toen werd er samen met de boeren een einde gemaakt aan de blokkade. 
maandag 4 juli om 14:47
Waarom blokkeren bij distributiecentra? 
De vraag bij veel mensen rijst nu natuurlijk: waarom blokkeren de boeren distributiecentra van supermarkten? 

"Doordat zij zo weinig voor onze producten betalen, kunnen boeren niet investeren in betere stallen of andere maatregelen", legt Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond uit bij de NOS. Van Maanen geeft toe dat de actie zo ook burgers raakt, maar hij zegt dat de actie als waarschuwing geldt: "Zo snel kan het gaan en zijn de schappen leeg. Door de stikstofregels komt de voedselvoorziening in gevaar."

maandag 4 juli om 14:34
Reageer op onze stelling op Instagram!

'Ik maak me zorgen over alles wat gebeurt rondom de boerenprotesten'

De meningen over de protesterende (en rellende) boeren zijn flink verdeeld. Daarom zijn wij van NU.nl benieuwd hoe jij tegen de acties van vandaag aankijkt.

Klik op de afbeelding en praat mee in de reacties op Instagram of in onze stories!
maandag 4 juli om 14:14
Flitsbezorger Gorillas heeft ook last van boerenacties
Flitsbezorger Gorillas heeft ook last van de boerenblokkades bij onder meer distributiecentra in het land. Volgens een woordvoerder worden de zogenoemde darkstores bevoorraad vanuit Jumbo en komt er momenteel minder binnen dan normaal.

"Het kan zijn dat er minder op voorraad is dan klanten van ons gewend zijn", aldus de woordvoerder. Om wat voor soort producten het gaat is onbekend. 
maandag 4 juli om 13:36
Boeren blokkeren distributiecentra door heel Nederland
43
Boeren blokkeren distributiecentra door heel Nederland
maandag 4 juli om 13:19
Her en der problemen op de weg
Tractors zorgen her en der nog voor problemen op de wegen in ons land. Op de A67 rijdt het nu goed door, alleen bij Helden zijn nog wel de op- en afritten gesloten. 

Verder is de A1 richting Duitsland bij Hengelo dicht door een demonstratie. Op verzoek van de politie heeft Rijkswaterstaat de weg bij knooppunt Buren afgesloten.

Op de A28 van Groningen naar Zwolle veroorzaakt langzaam rijdend verkeer hinder voor weggebruikers bij Meppel. Op de A37, tussen de Nederlandse grens en Zwartemeer, richting Hoogeveen, is de weg versperd door landbouwvoertuigen.

Hier vind je de actuele verkeersinformatie. 
maandag 4 juli om 13:13
A67 weer vrij
De politie heeft de A67 bij Hapert weer vrijgemaakt. Eerder was daar een grote blokkade van tractors. Het verkeer rijdt inmiddels weer.
maandag 4 juli om 13:12
Vaccinatielocatie bij Drachten slecht bereikbaar 
Een coronatest- en vaccinatielocatie in Drachten is door de boerenprotesten minder goed bereikbaar. Het gaat om de locatie van het Helmhout. In dezelfde straat hebben protesterende boeren met tractoren een distributiecentrum van de Aldi geblokkeerd.

"Houd rekening met een langere reistijd en minder parkeergelegenheid", is het advies aan mensen uit de buurt die zich willen laten testen op het coronavirus of net op maandag een vaccinatie wilden gaan halen.
maandag 4 juli om 13:08
Supermarkten: 'Wij zijn helemaal geen partij in dit conflict!'
De koepel van supermarkten is boos op de blokkeerboeren die ervoor zorgen dat supermarkten niet bijgevuld kunnen worden. Met blokkades bij zo'n twintig distributiecentra protesteren de boeren en dat resulteert in lege schappen in de verschillende supermarkten. "We hebben justitie en politie opgeroepen om ze op te ruimen", zegt Marc Jansen,  directeur bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) tegen de NOS. "Dit kan niet langer doorgaan, we zijn geen partij in het conflict tussen overheid en boeren."