Weggebruikers moeten maandag vanwege de boerenprotesten rekening houden met extra reistijd en eventuele vertraging, adviseert Rijkswaterstaat. Ook is het verstandig voor vertrek verkeersinformatie te checken, en zo nodig later te vertrekken of thuis te werken.

Boeren riepen eerder in hun eigen communicatiekanalen op om maandag met een grootschalige actie "heel Nederland plat te leggen" als reactie op de stikstofplannen van het kabinet. De oproep voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport. Ook is opgeroepen distributiecentra voor levensmiddelen en de Rotterdamse haven als doelwit voor acties te kiezen.

Wat er maandag precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaf dit weekend aan geen idee te hebben wat er maandag allemaal gaat gebeuren. "Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", aldus vicevoorzitter Jos Ubels zaterdag.

De omvang van mogelijke protestacties en de hinder als gevolg hiervan op de snelwegen is nog onduidelijk, meldt ook Rijkswaterstaat zondag. "Maar er zijn voldoende signalen om dit advies nu te geven", zegt een woordvoerder.

Mensen doen er volgens de wegbeheerder verstandig aan iets te eten en drinken mee te nemen voor als ze onverhoopt lang in de file komen te staan. "Kom je onderweg landbouwvoertuigen tegen, houd dan rekening met snelheidsverschillen en pas de rijstijl hierop aan: houd afstand en minder snelheid."

Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs en wegverkeersleiders in. "Zo hebben we zowel op de weg als vanuit de verkeerscentrales goed zicht op de ontwikkelingen op de snelwegen en kunnen we indien nodig extra maatregelen nemen. Denk aan het aanpassen van de snelheid of het verkeer omleiden om zoveel mogelijk te voorkomen dat weggebruikers de file in rijden en geen kant op kunnen." Verder vertelt Rijkswaterstaat nauw samen te werken met de politie.

Schiphol en KLM roepen op om maandag met trein naar luchthaven te komen

Luchthaven Schiphol waarschuwde eerder op de dag al voor drukkere wegen in Nederland door de protestacties. De luchthaven staat in nauw contact met de Koninklijke Marechaussee en gemeente Haarlemmermeer over wat de actie voor Schiphol betekent, valt te lezen in een verklaring op de site van de luchthaven. Mensen die maandag naar Schiphol gaan, worden door de luchthaven aangeraden met de trein te komen.

Ook KLM trekt op de eigen website aan de bel. De boerenblokkades kunnen ernstige gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van de luchthaven, denkt de luchtvaartmaatschappij. "Wij raden u ten zeerste af om met de auto naar Schiphol te komen. Maak indien mogelijk gebruik van het openbaar vervoer."