Op Schiphol is het aan het begin van het eerste weekend van juli meteen al erg druk. De hele ochtend stonden er lange rijen met vakantiegangers en andere reizigers tot ver buiten de vertrekhallen. Er zijn weer diverse annuleringen en vertragingen, "maar het loopt wel door", zegt een woordvoerder van Schiphol.

Volgens een ANP-verslaggever ter plaatse lijken de meeste mensen de drukte wel te accepteren. Van boze reacties bij wachtende reizigers is eigenlijk geen sprake. Wel lijken veel mensen bezorgd of ze hun vlucht zullen halen.

Er loopt ook veel personeel rond om de reizigersstromen in goede banen te leiden. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, verantwoordelijk voor de beveiliging van het vliegveld, meldt dat er geen sprake is van incidenten.

Vanwege personeelstekorten bij de bagageafhandelaars en beveiliging voorzag Schiphol eerder al dat het heel lastig zou worden om de grote zomerdrukte het hoofd te bieden.

Maandag dreigt infarct door boerenacties op A4

"Het komt voor dat er mensen buiten de vertrekhal in de rij staan. Maar het loopt wel door", zegt een woordvoerder van Schiphol. De drukte is volgens haar vergelijkbaar met eerdere weekenden.

Maandag dreigt een nieuw probleem. Boerenorganisaties hebben aangekondigd dat ze die dag het land plat willen leggen, waarbij over onder meer acties bij Schiphol wordt gesproken. Schiphol adviseert reizigers maandag zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen om eventuele blokkades te omzeilen.

De luchthaven en de Koninklijke Marechaussee bereiden zich voor op verschillende scenario's, maar willen daarover niet in detail treden. Defensie staat ook klaar om Schiphol maandag te helpen.

Op veel vliegvelden grote chaos

Niet alleen in Nederland kampt de reiswereld met problemen. Dit weekend is er bijvoorbeeld een staking op vliegveld Paris Charles de Gaulle Airport. Een op de vijf vluchten op de grootste luchthaven van Frankrijk gaat daardoor zaterdag niet door.

Het actievoerend personeel wil een forse loonsverhoging nu het internationale vliegverkeer weer aantrekt en de inflatie flink is opgelopen.

Opnieuw topdrukte en lange rijen op luchthaven Schiphol
70
Opnieuw topdrukte en lange rijen op luchthaven Schiphol